Adoptujte si cvičnú firmu

Adoptujte si cvičnú firmu na strednej škole v Keni

15 eur mesačne umožní získať lepšie vzdelanie a väčšiu šancu na uplatnenie sa v živote po škole minimálne 16 kenským stredoškolákom.
Cvičná firma Mchombololo na strednej škole v Mwakitawe sa venuje dekoráciám, výrobe košíkov a výrobkov do domácnosti.

Podporte kenských stredoškolákov, aby získali praktické zručnosti v IT a v podnikaní

Mladí Keňania po skončení strednej školy narážajú na problém nedostatku praktických zručností a nevedia sa tak uplatiť na pracovnom trhu. Cvičné firmy sú skvelým spôsobom ako umožniť mladým ľuďom naučiť sa podnikať už na strednej škole. Žiaci sa neučia len ako byť šéfmi, ale aj ako spolupracovať na jednotlivých oddeleniach firmy, učia sa o marketingu, o vzťahoch so zákazníkmi, o finančnom riadení a pripravujú na to, ako byť lepšími zamestnancami. Okrem toho sa učia aj ako písať životopisy a simulujú pracovné pohovory. Zároveň sa študenti v cvičných firmách zdokonaľujú v komunikácii a obchodných rokovaniach, či už prostredníctvom komunikácie so slovenskými študentmi, alebo na medziškolských tréningoch.

Čo to znamená adoptovať si kenskú cvičnú firmu?

Každý mesiac budete prispievať na chod cvičnej firmy sumou vo výške minimálne 15 eur. Aspoň dvakrát ročne si tiež budete môcť vymeniť listy a fotografie so študentmi, o ktorých pokroku vás budeme pravidelne informovať prostredníctvom elektronických newslettrov a e-mailovej komunikácie.

Navyše, ak vás baví podnikanie alebo by ste v rámci firemnej filantropie vašej spoločnosti chceli urobiť viac, ponúkame vám aj možnosť mentoringu kenských cvičných firiem. Či už ste skúsení podnikatelia ale bežní zamestnanci firiem, ponákame vám príležitosť nadviazať kontakt so študentmi v Keni prostredníctvom Skype rozhovorov alebo e-mailovej komunikácie. Naši študenti sa môžu najviac naučiť práve zo skúseností skutočných podnikateľov, ktorí sa s nimi môžu podeliť o svoje úspechy, neúspechy, motivácie a príklady, ako riešiť výzvy, s ktorými sa dennodenne stretávajú.

Ak sa chcete do adopcií cvičných firiem zapojiť, ponúkame pre firmy, školy alebo živnostníkov  zaujímavé výhody, o ktorých sa môžete viac dozvedieť na ivana.ulicna@nadaciapontis.sk.

Na čo budú využité vaše peniaze?

Vďaka vašej podpore  študentom zabezpečíme pomôcky, ktoré sú potrebné na fungovanie ich cvičných firiem. Váš príspevok vo výške minimálne 15 eur mesačne pokryje ich náklady na kancelárske potreby, školské pomôcky, materiály na výrobu jednoduchých produktov, ale aj pokrytie cestovných výdavkov, ktoré zabezpečia, že sa študenti budú môcť zúčastňovať medziškolských tréningov alebo vycestovať a prezentovať ich produkty v miestnej komunite.

Prečo pomáhať?

V Keni sa na vysokú školu dostane len približne 8 percent absolventov ročne. Preto má stredoškolská príprava študentov na praktický život veľký význam. Povaha kenského vzdelávacieho systému, ktorý sa zameriava najmä na memorovanie, však neumožňuje študentom rozvíjať svoje praktické zručnosti, či už sa to týka výroby jednoduchých produktov alebo rozvíjania kreativity a inovatívneho zmýšľania. Viac ako tri štvrtiny mladých ľudí sa po ukončení školy snaží živiť práve malým podnikaním. Ak sú mladí podnikatelia úspešní, tieto malé podniky im dovoľujú zabezpečiť svoje rodiny, alebo aj zamestnať ďalších ľudí a prispieť tak v prospech rozvoja celejkomunity. Až 70 percent týchto podnikov však zaniká v priebehu prvého roka ich pôsobenia v dôsledku nedostatku manažérskych a organizačných zručností, potrebných pre úspešné riadenie firmy. S vysokou mierou nezamestnanosti, najmä medzi mladými ľuďmi, je trh práce veľmi konkurenčný, a aby mal kandidát šancu nájsť si prácu, musí preukázať rad zručností, ktoré by mu slúžili ako výhoda. Tu mladí Keňania opäť narážajú na problém nedostatku praktických zručností.

Adoptujte si cvičnú firmu