Ako získať dobrovoľníkov z firiem

Firemných dobrovoľníkov, ktorí priložia ruku alebo hlavu na pomoc vašim verejnoprospešným aktivitám, môžete získať nasledujúcimi spôsobmi:

Prihláste sa na Naše Mesto

Naše Mesto je najväčším podujatím firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Zapája sa doňho viac než 6.000 zamestnancov, ktorí v rôznych slovenských mestách skrášľujú okolie a pomáhajú neziskovkám. Máte teda veľkú šancu, že prídu aj k vám.

Zapojte sa do programu Hlavy pomáhajú

V programe Hlavy pomáhajú poskytujú dobrovoľníci z firiem svoje vedomosti a skúsenosti zo sveta biznisu organizáciám, ktoré zlepšujú našu krajinu.

Zaraďte svoju organizáciu do dobrovoľníckeho katalógu

Nadácia Pontis dáva firmám tipy na vhodné dobrovoľnícke akcie pre ich zamestnancov. Vytvára katalóg dobrovoľníckych príležitostí, z ktorého si firmy vyberajú tie, do ktorých zapoja svojich kolegov. Dobre si premyslite, v čom by vám firemní dobrovoľníci mohli pomôcť a ako by dobrovoľnícka akcia mohla vyzerať. Potom ju zapíšte do nižšie uvedenej prihlášky.

• Kto sa môže zapísať do dobrovoľníckeho katalógu – školy, škôlky, nemocnice, domovy sociálnych služieb, detské domovy a všetky neziskové organizácie alebo i neformálne občianske iniciatívy, ktoré potrebujú pomoc pre svoje verejno-prospešné aktivity
  • V čom vám môžu dobrovoľníci pomôcť – v rôznych fyzických prácach, ako je maľovanie, šmirgľovanie, kosenie, upratovanie a čistenie, kopanie, sadenie, prenášanie, ale i v nemanuálnych činnostiach, napr. prechádzka so seniormi či aktivity pre deti s postihnutím alebo vašich klientov, ale tiež v odborných činnostiach: tvorbe kampane, pomoci pri verejnej zbierke a pod.
  • Koľko času môžu firemní dobrovoľníci poskytnúť– viaceré firmy umožňujú zamestnancom zúčastniť sa na pomoci komunite v pracovnom čase, niekedy však takéto aktivity organizujú cez víkend
    • mikroaktivita do 2 hodín (preklad článku, korektúry, poradenstvo a pod.) –– dobrovoľník ju spravidla zrealizuje na diaľku cez internet alebo telefón
    • 3-4 hodiny – napr. doobedná alebo poobedná dobrovoľnícka brigáda
    • 6-8 hodín – napr. celodenná dobrovoľnícka brigáda v piatok alebo sobotu
    • víkend – dobrovoľníctvo v piatok a sobotu, príp. doplnkový zážitkový program v nedeľu
  • O koľkých dobrovoľníkov môžete žiadať – od 1 do 30, najčastejšie sú aktivity pre zhruba 15-členné tímy
  • Ako sa na dobrovoľnícku akciu pripraviť – veľmi starostlivo naplánujte celý priebeh, nakúpte a pripravte materiál a náradie, príp. i občerstvenie a nápoje, dohodnite si koordinátorov, pripravte motivačný úvod, predstavenie vašej činnosti a nadchnutie dobrovoľníkov, zabezpečte všetko potrebné pre bezpečnosť a príp. prvú pomoc... Ak je to možné, pripravte i doplnkovú oddychovú aktivitu, napr. záverečnú párty, opekačku, exkurziu, hru s klientmi a pod.