12. 11. 2015 Zodpovedné podnikanie

17 firiem vyzýva ostatných podnikateľov: Zmeňme spolu fungovanie v tomto štáte

Lepšia vymožiteľnosť práva, viac transparentnosti a znižovanie korupcie boli hlavnými témami protikorupčného fóra.

Kauza Gorila, nevýhodný obchvat Bratislavy, fungovanie prokuratúry bez verejnej kontroly či únos štátu do rúk oligarchov. Aj o týchto témach spoločne diskutovali ľudia z biznisu, mimovládok a ambasád na protikorupčnom fóre Kto bojuje proti korupcii na Slovensku?

Fond pre transparentné Slovensko, ktorý funguje pri Nadácii Pontis, tento rok podporil päť organizácií (Aliancia Fair-play, Transparency International Slovensko, INEKO, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť a VIA IURIS), ktoré sa dlhodobo venujú zvyšovaniu transparentnosti a boju proti korupcii. Lepšia vymožiteľnosť práva, ako vytvoriť zo Slovenska transparentné prostredie a znižovanie korupcie boli hlavnými témami fóra, ktoré sa uskutočnilo včera v rezidencii britského veľvyslanca na Slovensku.

Mimovládky tlačia po systémových zmenách na Slovensku

Zuzana Wienk, programová riaditeľka Aliancie Fair-play, prirovnala boj občianskeho sektora proti únosu štátu (state capture) k boju Dávida a Goliáša. Práca neziskových organizácií, ktoré bojujú proti arogancii moci je často behom na dlhé trate a nedokáže priniesť želané výsledky, ak organizácia nemá dostatočné kapacity, ktoré jej umožnia venovať sa vybraným kauzám aj niekoľko rokov. Podľa nej je dôležité vytrvalo poukazovať na problémy a vyvíjať spoločenský tlak na situáciu, aká tu je. Aj vďaka tomu môžeme vidieť viaceré úspechy, kedy oligarchovia prehrávajú alebo im ich zámery nevychádzajú.

Ján Kovalčík z organizácie INEKO zasa poukázal na dôležitosť transparentnosti PPP projektov a veľkých dopravných tendrov, ktoré patria k najväčším verejným výdajom štátu. V analýze, ktorú INEKO nedávno zverejnilo, dokázalo viaceré pochybenia v príprave PPP projektu obchvatu Bratislavy a jeho možného predraženia až o 1,4 miliardy eur oproti financovaniu zo štátneho rozpočtu. Aj vďaka verejnému tlaku už aj ministerstvo financií pripúšťa prehodnotenie spôsobu financovania tohto projektu.

Kauza predražených ultrazvukov, v ktorej momentálne prebieha trestné stíhanie, či kauza tunelovania VSS, ktorá sa znova otvorila vďaka práci VIA IURIS. Organizácia sa už dlhodobo snaží meniť právne nastavenie krajiny tak, aby sa zmenšoval priestor pre korupciu, únos štátu a beztrestnosť týchto aktivít. Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS hovorila aj o tom, že aby bolo možné podobné kauzy v budúcnosti dotiahnuť do úspešného konca, je potrebné venovať sa aj systémovým zmenám. Preto pripravili návrh opatrení, ktoré zabezpečia odpolitizovanie a reálne sfunkčnenie polície, prokuratúry a súdnictva, ktoré veľkým rybám zatiaľ umožňujú ovládať túto krajinu.

Firmy chcú dodržiavanie pravidiel

Do boja proti korupcii sa aktívne zapája aj biznis sektor. Magdaléna Dobišová zo spoločnosti Skanska hovorila o ťažkej situácii v stavebníctve, ktorej musia eticky a transparentne fungujúce firmy čeliť. S podobnou situáciou má skúsenosti aj spoločnosť Accenture, ktorú zastupoval Jozef Kokoška. Práve IT oblasť sa na Slovensku považuje za jednu z najmenej transparentných.

Všetci diskutujúci sa zhodli na tom, že jediným spôsobom, ako čeliť tejto situácii, je napĺňať vysoké nároky na etické štandardy aj vo vnútri firmy a tlačiť na zmenu celého podnikateľského prostredia. Aj z tohto dôvodu firmy podporujú watchdogové organizácie prostredníctvom Fondu pre transparentné Slovensko.

Fond v tomto roku podporilo 17 firiem, ktoré vyzývajú aj ďalšie, aby sa pridali a spoločne podporili nevyhnutné zmeny na Slovensku. Fond pre transparentné Slovensko vznikol v Nadácii Pontis z iniciatívy členských firiem združenia Business Leaders Forum, ktoré dlhodobo trápi nedostatočná vymožiteľnosť práva na Slovensku. Firmy vnímajú, že situáciu je nevyhnutné riešiť a je potrebné vyvíjať spoločenský tlak na zlepšenie podmienok na trhu. Aj preto sa snažia rozvíjať transparentnosť a zdravé podnikateľské prostredie v krajine podporou watchdogových a analytických organizácií. Tie sú nevyhnutnou súčasťou zdravej demokracie tým, že sa dlhodobo venujú odhaľovaniu korupcie a vyvíjajú tlak na systémové opatrenia pri spravovaní štátu,“ hovorí Pavel Hrica, programový riaditeľ Nadácie Pontis.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.