07. 12. 2016 Nadácia Pontis

Aj podnikateľský sektor na Slovensku aktívne bojuje proti korupcii

Na potrebu riešiť korupciu upozorňuje už od roku 2005 Medzinárodný deň boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Na potrebu riešiť korupciu upozorňuje už od roku 2005 Medzinárodný deň boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra. Úroveň slovenskej korupcie trápi podľa Nadácie Pontis aj biznis sektor. Viac ako dvadsiatka slovenských firiem chce prispieť k zlepšeniu v tejto oblasti. Pomáha im v tom Fond pre transparentné Slovensko (FpTS) pri nadácii, ktorý prepája firmy s watchdogovými a analytickými organizáciami.

„Na Slovensku pribúda počet firiem, ktoré trápi, že stav korupcie nezdravo ovplyvňuje podnikateľské prostredie. Túto situáciu riešia vyvíjaním spoločenského tlaku a systematickou podporou organizácií, ktoré kontrolujú činnosť verejných inštitúcií a hospodárenie s verejnými financiami,“ uviedol manažér FpTS Ondrej Gallo.

Fond vznikol v roku 2012 a v súčasnosti má 23 členov. „Dôvera vo fungovanie právneho štátu a férového podnikateľského prostredia je na Slovensku alarmujúco nízka. Je však možné to zmeniť, ak všetci nestrčíme hlavy do piesku. Aj preto potrebujeme kritickú masu slušných firiem, ktoré nám pomáhajú zo Slovenska spraviť slušnú krajinu,“ zdôraznil Gallo.

Za jeden z hlavných dôvodov, prečo firmy bojujú proti korupcii, považuje skutočnosť, že profitujú z bezkorupčného prostredia. Jasné pravidlá pre podnikanie, možnosť férovej súťaže pri štátnych zákazkách, vymožiteľnosť práva a rovnosť pred zákonom sú podľa neho podmienky, ktoré každej poctivej firme pomáhajú byť úspešnou a rásť.

Ako dodal, transparentnosť a otvorenosť voči partnerom, zamestnancom či dodávateľom je hodnota, ktorú firmy majú vo svojej DNA. Chápu, že dobré meno je základom pre úspešný biznis.

Zároveň podľa Galla cítia zodpovednosť za spoluvytváranie zdravého a sebavedomého štátu. Slovensko označil za krajinu s obrovským ľudským a ekonomickým potenciálom. „Na to, aby mohol byť tento potenciál naplnený, je transparentnosť kľúčová. Často majú podnikatelia skúsenosť z iných krajín, kde sa boju proti korupcii darí. Túto pozitívnu skúsenosť chcú priniesť aj na Slovensko a prispieť tak k lepšiemu životu v našej krajine,“ vysvetlil.

Fond pre transparentné Slovensko 9. decembra vyhlasuje piaty ročník grantového programu. V rámci neho podporí organizácie, ktoré dlhodobo presadzujú zvyšovanie transparentnosti verejného života, ako aj opatrenia na zmenšovanie priestoru pre korupciu a únos štátu. V spolupráci so zapojenými firmami prerozdelí na tento účel 140.000 eur.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.