18. 04. 2017 Zodpovedné podnikanie

Ako dostať to najlepšie z vášho tímu?

Riešením môže byť prenesenie kancelárie do dovolenkového sveta.

Zdroj: thewolf.house

Nespokojnosť zamestnancov stojí svetové firmy veľa – podľa Healthways Gallup Wellbeing Index dokonca až 300 miliónov USD ročne. Mnoho spoločností na túto skľučujúcu štatistiku reaguje tým, že svojim zamestnancom poskytuje jedlo zdarma, stolný futbal, členstvo v posilňovni či kancelárskych psov… Ukazuje sa však, že je treba oveľa viac, aby to zapadlo do rovnice šťastia zamestnancov.

R & R (Rest & Relax)

Krátke prázdniny majú dlhý účinok. Až 77 % manažérov a profesionálov z oddelení ľudských zdrojov, ktorí plne využívajú dovolenky, má vyššiu pracovnú výkonnosť a produktivitu. Dovolenky tiež zvyšujú pracovnú morálku a z dlhodobého hľadiska u zamestnancov budujú vyššiu schopnosť zapamätať si. Prosto a jednoducho, viac odpočinku a relaxu pre zamestnancov prispieva i k zmenám na pracovisku.

Tímový duch

Firmy čoraz častejšie experimentujú s organizovaním tímových workshopov alebo iných aktivít. Prečo? Steven H. Carney, autor bestselleru o tímovej práci a vedení ľudských zdrojov, vysvetľuje, že takéto aktivity môžu manažérom a zamestnancom pomôcť rozvíjať schopnosť interakcie a tiež ich naučia spolupracovať a efektívne komunikovať. Tímové vzťahy majú veľký vplyv na šťastie v práci. Sú akýmsi lepidlom, ktoré drží akýkoľvek tím pohromade a toto ,,lepidlo“ je to, čo pomáha riešiť problémy, kreatívne myslieť, a tým podporuje i produktivitu.

Sloboda a flexibilita

V štúdii Centra pre prácu a rodinu z roku 2010 až 87 % pracovníkov uvádza, že pracovná flexibilita zlepšuje ich produktivitu a celkové pracovné uspokojenie. Niektoré z progresívnych spoločností ako Netflix vyznávajú zásadu ,,vytvor si svoj vlastný rozvrh“ s možnosťou pracovať z domu. S výhodami častých prestávok, osobného priestoru a všetkého pohodlia domova sa niet čo čudovať, že takáto politika sa priamo premieta do pocitu osobnej sebarealizácie zamestnancov, a tým aj do uspokojenia z práce.

Pravdou však je, že každý pracuje inak. Kým jeden zamestnanec je viac kreatívnejší doma, iní stále preferujú kancelárske priestory. Nezhadzujme teda ani tradičné kancelárske prostredie – tiež sú tam výhody, ktoré nemôžu ostať bez povšimnutia, ako je ľahký prístup k tímovej komunikácii face-to-face, možnosť skupinového brainstormingu, udržiavania kamarátstva, istej rutiny a svoju rolu hrá aj spoľahlivý internet.

Skombinuj to

Čo majú úspešné svetové firmy ako Automattic (ktorá spravuje takmer štvrtinu všetkých webových stránok na internete) a Buffer (ktorá poskytuje služby na sociálnych médiách) spoločné? Každoročne berú svojich zamestnancov na tzv. workation (kombinácia práce a oddychu) či na remote retreat.

Volajme to ako chceme – hack týždeň, pracovné prázdniny, tímový únik – tento koncept má všeobecne osvedčené výsledky vo zvyšovaní pocitu šťastia zamestnancov. Je ľahké dostať sa do neproduktívnej rutiny, keď pozeráme na tú istú stenu osem hodín každý deň, päťkrát za týždeň. Zmena scenára v duchu R&R je skvelým spôsobom na povzbudenie kreativity a zvýšenie produktivity.

Nielen to, ale aj interakcia tímových hráčov v novom prostredí, v ktorom sa cítia zrelaxovaní, otvára dvere inej komunikácii. Už to nie je ,,stretnutie sa odsunulo z 12. hodiny na 13.“ alebo ,,môžem si požičať tvoju zošívačku?“. Je to viac o vzťahu a spojení. Zamestnanci bez váhania požiadajú svojich tímových kolegov o pomoc, alebo sa na nich sami obrátia s ponukou podpory. V skratke, prináša to život do práce a prácu k životu.

Vitajte vo Wolfhouse, Los Gigantes, Tenerife

Existuje teda spôsob, ako skombinovať všetky tieto faktory do jednoduchého riešenia? Ako spojiť benefity tradičnej kancelárie a zároveň zaslúžený oddych a relax a väčšiu slobodu na pracovisku popri posilňovaní tímových vzťahov cez spoločné aktivity?

Naším cieľom bolo vytvoriť priestor, kde môžu tímy efektívne pracovať a oddychovať zároveň, zlepšovať vzťahy a komunikáciu v tíme, “ hovorí Martin Studenčan, zakladateľ co-living domu pre firmy a start-upy na Tenerife (Kanárske ostrovy). Wolfhouse ponúka work and play retreat – plne vybavené kancelárske priestory, pohodlné ubytovanie, tímové aktivity ako surfovanie, jogu, ochutnávky vína alebo horskú turistiku, a to všetko na tropickom ostrove Tenerife s prázdninovou scenériou. Výsledkom sú šťastní zamestnanci – a to je základ všetkého.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.