03. 10. 2016 Sociálne inovácie

Alaa Murabit: Ako zmeniť myslenie ľudí

Alaa Murabit bude hlavnou rečníčkou na konferencii Rozvoj a demokracia 27. októbra 2016 v Bratislave.

Alaa Murabit je jednou z najinšpiratívnejších žien súčasnosti. Založila Hlas líbyjských žien, je najmladšou globálnou advokátkou Cieľov udržateľného rozvoja OSN a v marci 2016 ju vymenovali za vysokú komisárku OSN pre zdravotnícku zamestnanosť a ekonomický rast.

Vo veku dvadsaťjeden rokov založila Hlas líbyjských žien, organizáciu na podporu ľudských práv a rodovej rovnosti, ktorá bojuje za plnú účasť žien pri riešení konfliktov a v mierových procesoch. Hlas líbyjských žien využil príležitosť po revolúcii v roku 2011, aby spustil najväčšiu kampaň v dejinách Líbye, kampaň Noor. Kampaň spochybnila spôsob, akým sa interpretuje úloha žien v náboženstve, a presadzovala zmenu ich vnímania v tejto oblasti. Spojila vyše 600 miestnych vedúcich osobností z rôznych komunít. Obdobné kampane sa odvtedy uskutočnili vo viac ako 24 krajinách.

Alaa Murabit verí, že trvalú udržateľnosť a mier možno dosiahnuť len prostredníctvom komunít ako kľúčových hráčov. Posilnením postavenia dávame miestnym vedúcim osobnostiam, najmä ženám, nástroje na zmenu komunít zvnútra. V slávnej prednáške na konferencii TED zdôraznila: Nemáme na výber, musíme sa navrátiť k odkazu ľudských práv, zásadám našej viery, nie pre nás… ale pre spoločnosti, ktoré by sa účasťou žien zmenili.

Noviny The New York Times označili TED prednášku Murabit „Čo moje náboženstvo naozaj hovorí o ženách“ po jej zverejnení v júli 2015 ako TED prednášku dňa a jednu zo štyroch najdojemnejších TED prednášok, ktoré by ste si mali pozrieť.

V januári 2016 sa Murabit stala najmladšou zo sedemnástich globálnych advokátov Cieľov udržateľného rozvoja OSN a v marci 2016 ju vymenovali za vysokú komisárku OSN pre zdravotnícku zamestnanosť a ekonomický rast. Murabit pôsobí ako poradkyňa mnohých medzinárodných bezpečnostných výborov, think tankov a organizácií, napr. Poradnej skupiny OSN Women Global Civil Society a harvardskej organizácie Everywoman Everywhere Coalition. Ako jedna z Ashoka Fellows získala Murabit v roku 2013 cenu Trust Women Hero Award.

Na konferencii Rozvoj a demokracia bude Alaa Murabit hovoriť o svojich skúsenostiach s humanitárnou pomocou, riešením konfliktov a vodcovstvom. Súčasne sa podelí aj o svoje názory na Ciele udržateľného rozvoja a na to, ako svet urobiť lepším miestom pre všetkých.

Alaa Murabitová vystúpi na konferencii ako rečníčka v rámci programu Kapuscinski Development Lectures, ktorý je spoločnou iniciatívou Európskej komisie, Rozvojového programu OSN a Nadácie Pontis. Viac informácii o Kapuscinski Development Lectures a plánovaných podujatiach: http://kapuscinskilectures.eu

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.