26. 05. 2016 Zodpovedné podnikanie

Autori kampane Štrngám za zmenu reagujú na vyjadrenie premiéra Róberta Fica

Premiér SR iniciatívu Štrngám za zmenu označil za nepriateľskú aktivitu financovanú zo zahraničia.

Vo včerajšom rozhovore pre TASR označil premiér SR iniciatívu Štrngám za zmenu, za ktorou stáli štyri renomované občianske organizácie, za nepriateľskú aktivitu financovanú zo zahraničia.

Iniciatíva Štrngám za zmenu vznikla ako reakcia na neriešenie problému korupcie a únosu štátu v našej krajine. Odborníci a odborníčky zo štyroch organizácií priniesli konkrétne návrhy na riešenie časti problémov súvisiacich s únosom štátu a rozsiahlou korupciou. Konkrétne v oblasti súdnictva, polície, prokuratúry, NKÚ, schránkových firiem a prikrmovania verejných činiteľov. Priniesli odborné riešenia, ktoré nie sú ideologicky ani ľavé, ani pravé, ani konzervatívne či liberálne. Odborné riešenia, s ktorými vo fungujúcich krajinách prichádzajú ministri, prípadne opozícia. 

Iniciatíva Štrngám za zmenuoslovila všetky relevantné politické strany s výzvou o podporu týchto opatrení a záväzok zaviesť ich do praxe po parlamentných voľbách 2016. Šesť politických strán sa k opatreniam iniciatívy zaviazalo, štyri z nich dnes sedia v NR SR, dve sú súčasťou vládnej koalície. Viaceré z opatrení iniciatívy sa dostali do programového vyhlásenia najnovšej vlády Roberta Fica, ktoré, predpokladáme, plánuje premiér a jeho ministri v najbližších rokoch napĺňať.

Aj politická strana Smer-SD bola oslovená, aby sa k opatreniam pridala, avšak neúspešne a bez reakcie. 

Sme presvedčení, že podpora protikorupčných opatrení je vo verejnom záujme a musí byť kľúčovou témou verejnej diskusie. Premiér Fico sa k nej osobne prihlásil, keď v spolupráci s Americkou obchodnou komorou prezentoval akčný plán boja proti korupcii. V tejto súvislosti je prirodzené, že našu iniciatívu okrem politických strán a zástupcov privátneho sektora podporili aj veľvyslanectvá krajín, ktoré dbajú o presadzovanie myšlienok právneho štátu a spravodlivosti. 

So znepokojením sledujeme, aký jazyk premiér používa v súvislosti s občianskym sektorom, ktorý za posledné dekády viackrát dokázal, že je veľmi efektívnym a dôležitým aktérom pri ochrane verejného záujmu a v boji proti korupcii. Rovnako považujeme za nebezpečné, ak sa nás premiér pokúša zatiahnuť do svojich politických hier a vykresľovať snahy tretieho sektora ako nepriateľské. 

Opatrenia Štrngám za zmenu sú k dispozícii pre tretiu vládu Roberta Fica. Vedieme dialóg o ich naplnení s vládnymi aj opozičnými politikmi, ako aj odborníkmi na ministerstvách a úradoch. Okrem odbornej podpory však plánujeme aj dôsledne sledovať ako tretia vláda Roberta Fica bojuje s korupciou a únosom štátu a jej snahy hodnotiť a komentovať.

Koalícia mimovládnych organizácií Štrngám za zmenu sa v rámci svojej kampane snažila reagovať na nekvalitu právneho štátu a vysokú mieru systémovej korupcie u nás. Verejný záväzok tejto iniciatívy podpísali aj politické strany Most-Híd a Sieť, ktoré sa stali súčasťou novej vládnej koalície. Zaviazali sa tým aktívne presadzovať 22 opatrení z oblasti polície, verejnej kontroly prokurátorov, opatrenia na zvýšenie zodpovednosti súdov, sfunkčnenie NKÚ, odkrývanie schránkových firiem a takzvaného prikrmovania politikov.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.