20. 06. 2017 Zodpovedné podnikanie

Bicyklovanie v Prievidzi dostalo zelenú

Služby projektu Zelený bicykel v Prievidzi sú od júna 2017 dostupné pre všetkých.

Používanie bicykla namiesto auta má veľa výhod. Človek urobí niečo pre svoje zdravie, vyhne sa kolónam, ušetrí za palivo, parkovné a odbúra nakopený stres z práce alebo školy. A čo je najdôležitejšie, pomôže zeleným pľúcam našej planéty – našim lesom. Tieto ciele sledovali aktivisti OZ Zelený bicykel pri plánovaní svojho projektu. Pre obyvateľov Prievidze postavili 30 stojanov pre 103 bicyklov po celom meste. Projekt funguje už od roku 2016, pôvodne sa však poplatok za požičanie bicykla dal platiť len cez smartfón s pripojením na internet alebo osobne v hotovosti v kancelárii OZ. „Obyvatelia nad 45 rokov sú veľmi aktívni a radi by naše bicykle využívali, mnohí z nich však nemajú mobil s mobilnými dátami, preto sme chceli rozšíriť naše možnosti aj na platby cez SMS,“ vysvetľuje zakladateľ OZ Zelený bicykel Mirety Dian.

Granty posunuli projekt vpred

S touto víziou požiadal Zelený bicykel o komunitný grant v každoročnej výzve Nadácie VÚB. Myšlienka mladých Prievidžanov mala nečakaný úspech. Získali nielen komunitný grant, ale aj mimoriadny grant pre sociálne startupy a ocenenie organizácie Impact HUB, ktorá podporuje podnikanie startupového charakteru. Toto leto teda v Prievidzi spustili druhú sezónu už v novom elektronickom šate. Pôvodné stojany inovovali o elektronické zámky, čím sa obsluha výrazne zjednodušila a vďaka čipovým kartám aj stala dostupnejšou pre občanov, ktorí nemajú mobilný internet.

Zelené bicykle do slovenských miest

Projekt je taký životaschopný, že už oň prejavili záujem aj iné mestá na Slovensku. Startupisti tvrdia, že ho dokážu rozbehnúť aj inde. „Vďaka tomu, že sme Zelený bicykel postavili od prvej skrutky sami a stále pracujeme na jeho zlepšovaní pod vlastnou záštitou, dokážeme ponúknuť náš systém každému mestu priamo na mieru za omnoho nižšie náklady v porovnaní s bike sharingovými systémami zo zahraničia,“ dodáva Mirety Dian.