Bieloruským mimovládkam a ich nápadom pomôžu aj firmy

Svoje projekty a partnerstvá s firmami prezentovali mimovládky na treťom tréningu v Minsku.

21. júl 2011 - Bielorusko je špecifická krajina. Aj keď sú mnohé slovenské nápady pre bieloruské sociálne a mládežnícke organizácie inšpiratívne, nie všetky je možné v krajine zrealizovať. Ukázalo sa však, že workshopy o firemnej filantropii, ktoré organizovala v Minsku Nadácia Pontis, mali zmysel. Dôkazom toho je aj 10 zaujímavých projektov bieloruských mimovládiek, ktoré podporia aj firmy v krajine.

Už v tomto roku by mali vybrané mimovládne organizácie v Bielorusku realizovať niekoľko zaujímavých projektov, ktorých cieľom je dať ľuďom priestor pre zlepšenie prostredia, v ktorom žijú. Rozhodli sa tiež osloviť firmy, ktoré im v tom pomôžu. „Napríklad v meste Brest už čoskoro začnú s kampaňou, ktorej cieľom bude spopularizovať bicykel ako enviromentálny dopravný prostriedok. Dôležité teraz bude presvedčiť aj miestne úrady, aby  zlepšili podmienky pre cyklistov v meste, čím dostanú aj príležitosť zatraktívniť mesto pre turistov,“vysvetlila Monika Brošková, programová koordinátorka Nadácie Pontis.

Preklady i pomoc hendikepovaným

Ďalšia mimovládka by sa mala pustiť do prekladu smerníc, učebnice a testov pravidiel cestnej premávky z ruštiny do bieloruštiny. Výnimkou nebudú ani workshopy remeselných zručností pre hendikepovaných ľudí a ich začlenenie do pracovného procesu. „Zaujímavým projektom je aj zorganizovanie troch okrúhlych stolov venujúcich sa bezpečnejšej migrácii v čase krízy v Bielorusku,“ dodala M. Brošková. Firmy podporia mimovládky tým, že do spoločných projektov investujú peniaze, pracovný čas svojich zamestnancov alebo vlastné produkty a služby.

Čerpali zo slovenských skúseností

Svoje projekty a partnerstvá s firmami prezentovali mimovládky na treťom tréningu v Minsku, ktorý organizovala Nadácia Pontis spolu s bieloruskou partnerskou organizáciou Batskauschyna v stredu a vo štvrtok 22. a 23. júna. „Počas prvých dvoch tréningov sme sa sústredili na teoretické poznatky a praktické skúsenosti, ako môžu mimovládky zapojiť firmy do vlastných aktivít, aby boli prospešné pre svoje okolie a spoločnosť. Hlavnou inšpiráciou pre nich boli slovenské skúsenosti z oblasti zodpovedného podnikania a medzisektorovej spolupráce, ktoré už dlhodobo rozvíja Nadácia Pontis,“ povedala M. Brošková.

Podľa nej je Bielorusko špecifická krajina a nie všetko, čo funguje u nás, sa dá uplatniť aj tam. „Vďaka tréningom si však mimovládky mohli navzájom vymieňať svoje vlastné skúsenosti ohľadne spolupráce s firmami,“ dodala. Tie projekty mimovládiek, ktorým sa podarilo získať aj pomoc firiem, bude Nadácia Pontis aj naďalej podporovať.

Tréning a konzultácie Nadácia Pontis uskutočnila v rámci projektu Spolupráca pre komunitu: podpora medzisektorovej spolupráce v Bielorusku na základe slovenských skúseností, ktorý finančne podporuje slovenská oficiálna rozvojová pomoc SlovakAid.

Autor: Simona

Komentáre