22. 02. 2016 Filantropia

Chorú Zojku ochraňuje netradičná terapeutka

Zojke strpčuje život ojedinelé dedičné ochorenie, ktoré môže za množstvo komplikácií a jej výnimočný zjav.

Trápia ju viaceré deformácie, rázštepy i cysty. Pomôcť jej teraz môže sučka Bela, terapeutická pomocníčka. Získala ju vďaka stovkám ľudí z celého Slovenska, ktorí sa zmobilizovali, aby pomohli.

Jedinečná Zojka
Zojka je s raritným dedičným ochorením Orofaciodigital syndrómom typ I. jediná na Slovensku. Tento syndróm je zodpovedný za jej výnimočný zjav, ale i závažné zdravotné problémy. Má zdeformované ušká, rázštep spodnej pery, zdeformované pršteky na rukách, lámavé vlásky, rázštep podnebia, polycystické obličky a v prognóze aj cysty na pečeni a pankrease. „Najvážnejšou súčasťou dcérkinho ochorenia je ťažké postihnutie mozgu – ľavú hemisféru vyplňuje mnoho cýst, ktoré spôsobujú hydrocefalus, utláčajú a poškodzujú okolité mozgové tkanivo a bránia mu rásť. Okrem toho má aj rázštep mozgu, ktorého najčastejším dôsledkom je epilepsia a mentálne postihnutie. Aby toho nebolo málo, v bielej hmote má mnoho rozpadových ložísk, ktoré zvyšujú riziko prepuknutia epilepsie,“ vymenúva pani Alica, Zojkina mama, a s hrdosťou hovorí, že napriek všetkým vážnym diagnózam a veľmi zlým prognózam od narodenia bojuje.

Štvornohá terapeutka
V novembri 2015 sme vyhlásili verejnú zbierku na kúpu a výcvik terapeutického psíka. Zojkin životný príbeh nenechal chladnými takmer 650 ľudí a rozhodli sa pomôcť. Poslali darcovskú SMS na číslo 871 alebo prispeli online cez náš web, vďaka čomu sa sen rodičov o kanisterapii stal realitou. „Zojka s Belou sú už veľké kamarátky. Dcérka ju zbožňuje! Hrajú sa spolu, bozkajú, stískajú aj spolu spinkajú,“ hovorí šťastne mamina, ktorá však v Bele vidí nielen kamarátku, ale najmä veľkú pomocníčku a terapeutku. „Bela chodieva na týždenné tréningy a výcviky. Napríklad trénuje svoj ňufák, aby vedela vycítiť a reagovať na zmeny v dcérkinom organizme. Má pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa stane plnohodnotným asistenčným a terapeutickým psíkom, ale je na to akoby stvorená a už teraz je veľkým prínosom. Obohacuje jej život o nové podnety, impulzy aj psiu lásku. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli,“ dodáva vďačne.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.