25. 02. 2014 Filantropia

Ďalší ľudia so sluchovým postihnutím si môžu založiť vlastné podnikanie

Šancu založiť si vlastný biznis na Slovensku majú ďalší ľudia so sluchovým postihnutím.

Úspešne už podniká 50 ľudí so sluchovým postihnutím 

Na Slovensku tvoria ľudia so sluchovým postihnutím asi 1% obyvateľstva. Napriek tomu majú mnohí z nich veľmi obmedzený prístup k informáciám a vzdelávaniu. „Máme niekoľko škôl, ktoré im umožňujú pomerne malý výber profesií. Najčastejšie sa opakujú povolania ako kaderníčka, stolár, krajčírka, murár či zlatník,“ hovorí Juraj Récky, programový koordinátor z Nadácie Pontis, ktorá vďaka Nadačnému fondu Telekom už 6 rokov podporuje nepočujúcich pri štarte vlastného podnikania. Na Slovensku už úspešne podniká 50 ľudí so sluchovým postihnutím, ktorí pôsobia ako grafici, fotografi, kozmetičky či kaderníčky. Niektorí si dokonca otvorili vlastné kaviarne či dielňu na šitie padákov. Na Slovensku už úspešne funguje aj sieť Deaf kebabov, v ktorých predávajú nepočujúci.

Janka si v Pezinku založila kaviareň. Dokonca je vynikajúca kaderníčka.

Bariéra? Komunikačná

Mnohí ľudia so sluchovým postihnutím sú dlhodobo nezamestnaní. „Nepočujúci sú šikovní ľudia, ale pre komunikačnú bariéru majú často problém zamestnať sa. Mnohí z tých, ktorým sa to podarí, majú pocit, že v zamestnaní je ich potenciál nedostatočne využitý. Aj preto sme prišli s programom, ktorý im ponúka možnosť založiť si vlastné podnikanie. Prostredníctvom neho dostávajú príležitosť uchopiť svoj život do vlastných rúk,“ hovorí Tatiana Švrčková zo spoločnosti Slovak Telekom.

Svoje podnikanie tento rok môžu rozbehnúť ďalší ľudia so sluchovým postihnutím. Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis podporí v rámci programu Hľadáme ďalší zmysel – Pre Podnikanie najlepšie podnikateľské zámery sumou 80-tisíc eur. Okrem finančnej podpory, ktorá sa môže vyšplhať do výšky 2000 eur, a kurzu Ako začať podnikať, sa začínajúci podnikatelia budú môcť radiť aj s mentormi v rôznych oblastiach.

Petra Kavalcová z Trnavy už takto podniká 3 roky. „Nebola som spokojná so svojou prácou. Chcela som robiť niečo viac kreatívne. Rozhodla som sa preto podnikať ako grafička.“ Z financií, ktoré dostala z Nadačného fondu Telekom si kúpila počítač a grafické programy. „Pomaly som sa rozbehla a dnes navrhujem rôzne plagáty, pozvánky i knižné obálky,“ dodáva Petra.

Novej výzvy sa nezľakla ani Janka Repaská Černáková z Pezinka, ktorá svoje podnikanie dokonca rozšírila. „Už niekoľko rokov mám otvorený kadernícky salón. Zákazníkov mi pribúdalo, nechcela som, aby čakali vonku. Tak som sa rozhodla otvoriť si kaviareň. Nebolo to však vôbec ľahké a stálo ma to veľa síl. Podporili ma priatelia, pracovná asistentka a práve vďaka grantu som začala s podnikaním už pred rokmi,“ hovorí.

Katka Majeríková z Banskej Bystrice sa dlho nevedela zamestnať. Dnes je hrdou majiteľkou kozmetického salóna. „Program odporúčam svojim priateľom, ale aj ostatným nepočujúcim, ktorí sa chcú osamostatniť. Nech idú na kurzy, učia sa nové veci, stretávajú nových ľudí, aby našli cestu k úspešnému podnikaniu. Nemusia sa vôbec báť,“ vysvetľuje Katka.

Ľudia so sluchovým postihnutím, ktorí majú chuť rozbehnúť si vlastné podnikanie, sa môžu prihlásiť do programu Hľadáme ďalší zmysel – Pre podnikanie do piatka 28. februára.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.