06. 06. 2014 Nadácia Pontis

Ďalšie peniaze na kalváriu

Grant vo výške 7 000 pomôže zrekonštruovať kalváriu v Kláštore pod Znievom.

KLÁŠTOR POD ZNIEVOM. Turčianska obec Kláštor pod Znievom má dobrú správu. Tamojšie občianske združenie Priatelia Znieva získalo z grantového programu Obce bližšie k vám 7-tisíc eur. Peniaze pomôžu zrekonštruovať kalváriu v Kláštore pod Znievom.

Kalvária je národnou kultúrnou pamiatkou, jej rekonštrukcia sa bude týkať pôvodného exteriérového vchodu a vyhliadkovej veže. Vo vynovených priestoroch sa budú organizovať podujatia, ktoré umožnia priblížiť prácu pôvodných majstrov mladým i starším a prehĺbiť ich vzťah k svojmu rodisku a jeho kultúrno-historickému dedičstvu. „Kalvária je pre nás symbolom obce, vyhľadávaným miestom pokoja či modlitieb. Je priam bolestivé sledovať zhoršovanie jej technického stavu – strecha je vážne poškodená, nosné trámy sú zdevastované, hrozí poškodenie celého kostola. Nie je nám ľahostajné, ako sa s dedičstvom po našich predkoch nakladá, chceme krásu histórie našej obce zachovať. Finančná podpora z Nadačného fondu Slovenskej sporiteľne spolu s darmi ľudí v prebiehajúcej národnej zbierke nám umožnia toto výnimočné miesto zachrániť,“ povedal Michal Pyšný, predkladateľ projektu a zakladajúci člen OZ Priatelia Znieva. „Na organizáciu kultúrnych podujatí, obnovu historických pamiatok a zveľadenie prírodného prostredia poskytne Slovenská sporiteľňa obciam prostredníctvom Nadácie Pontis až 70 000 eur,“ povedal nám Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne. „Do druhého ročníka grantovému programu Obce bližšie k vám sa prihlásilo 210 žiadateľov, z ktorých získa finančnú podporu 26 najlepších projektov,“ doplnil.