15. 01. 2018 Nadácia Pontis

Darcovia Dobrej krajiny lámu rekordy

Rok 2017 priniesol veľa výziev. Aj pre nás na Dobrej krajine. Darcovia Dobrej krajiny však lámali rekordy! Vďaka tomu sa podarilo množstvo dobra.

Každý z vás lámal v roku 2017 rekordy. Pokorili ste rekord v počte darcov, darcov aj vo výške darovanej sumy, prekonávali ste samých seba v Tvrďákovi, ochutnávali dobré skutky, bežali s nami darcovský maratón, hľadali dobráčiska aj odhaľovali inú stránku ľudí z neziskového sektora. Práve vďaka vám rástla Dobrá krajina a s ňou rástli aj neziskovky, ktoré menia Slovensko na lepšiu, vzdelanejšiu, vnímavejšiu a transparentnejšiu krajinu.

Rekordných 2 244 darcov spolu darovalo 149 065,38 eur. Pre každú zo 60 organizácií na DobraKrajina.sk to je prílev novej energie. Dali ste im totiž jasne najavo, že práca, ktorú robia za to stojí a je nesmierne dôležitá. Každý dar ich posúva vpred a dáva im odvahu čeliť novým výzvam. Nezabudnite, aké to je dôležité! Každý z vás je hrdinom.

Najviac vám záležalo na pomoci zdravotne znevýhodneným. Ďaleko však nezaostávalo ani vzdelanie. Mnohí z vás sú pravidelnými darcami. Vaše dary sem aj tento rok zdvojnásobovali vďaka partnerstvu s Nadáciou ESET. Nebol to však jediný matching, ktorý sme minulý rok na Dobrej krajine mali. Spoločnosť NaturaMed zdvojnásobovala dary na Centrum Memory, ktoré sa venuje prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie. A omnoho viac – prečítajte si v reporte TU.

Takto vaše dary pomáhali – za vzdelanejšie Slovensko

Kritické myslenie je jednou z ciest k vnímavej a otvorenej spoločnosti. Akadémiu kritického poznania (Od emócii k poznaniu- EDUMA) navštívilo 65 účastníkov. Generácia 3.0 už rok zbiera, vyhodnocuje a pomáha ďalej šíriť najlepšie a najinovatívnejšie prístupy k vzdelávaniu na Slovensku. Vo februárovej výzve sa príhlásilo 53 inšpiratívnych projektov študentov, učiteľov, rodičov i neziskoviek. Živé knižnice Amnesty International sa vďaka vám podarilo zorganizovať po celom Slovensku. Spoločne tak búrali predsudky viac ako 150 ľudí. Za 5 rokov svojej existencie IPčko cez svoju online psychologickú poradňu pre mladých pomohlo vyše 60-tisícom mladých ľudí. V piatich komunitných centrách organizácie Človek v ohrození každý deň poskytujú deťom i mladým z vylúčených lokalít doučovanie a tútoring.

Za vnímavejšie Slovensko

Simonovi z Etiópie zaplatili urgentné ošetrenie zubov a kurz slovenčiny. Khandra zo Somálska dostala zimné oblečenie a výtvarný krúžok pre syna. Týmto aj mnohým ďalším pomáhala Liga za ľudské práva. Život bez závislostí, n.o. pracuje s mládežou bojujúcou so závislosťami. Pomáhal zvládnuť život v náročnom prostredí cez mimoškolské kluby a prevenčné programy. Na akcii The Dark Trip sa zúčastnilo až 2200 žiakov základných a stredných škôl. Aj vďaka vašim darom dostala zelenú tanečno-pohybová terapia pre zdravotne znevýhodnených mladých ľudí v Claudiane. Na Slovensku vyšla unikátna kniha „Máme dieťa s poruchou sluchu,“ ktorá rodičom pomôže získať potrebné informácie a pomoc včas. Kozy a prasiatka robili radosť v ďalších oravských rodinách a posunuli ich tak o krok bližšie k sebestačnosti vďaka vám a OZ Misia mladých. Mladí z Ulity vyvinuli novú originálnu značku Kopčany.

Za transparentnejšie Slovensko

V roku 2017 overil tím Demagog.sk 1001 výrokov politikov. Okrem toho školili aj stredoškolákov a učiteľov v tom, ako odhaľovať dezinformácie. Aliancia Fair-play odhaľovala skutočné dôvody vysokých tržieb firiem v zdravotníctve a vysokých cien zdravotníckeho materiálu. ZOMOS vzdelával aktívnych obyvateľov k občianskym právam, aby boli naše obce a mestá spravované efektívne a profesionálne.

Plný zážitkov

Rok 2017 bol však plný aj zážitkov. Bežali sme zatiaľ NAJlepšieho Tvrďáka. Počas Restaurant Day sme ochutnávali dobré skutky. V augustovej 24-hodinovke ste za jeden deň darovali vyše 8 000 eur. Na #GivingTuesday ste dokázali, že na Dobrej krajine je noazaj veľa dobrých ľudí. Aj takýto bol rok na DobáKrajina.sk.

Za to všetko vám z celého srdca ĎAKUJEME a prajeme všetko dobré do nového roka!

Tím Dobrej krajiny.