13. 08. 2014 Nadácia Pontis

Deti zo Srdce pre deti sa už smejú!

Všetkým veľmi pekne ďakujeme!

To odkazujú traja drobci a najmä ich rodičia ľuďom, ktorí im finančne pomohli. Pre Samarku, Dominika aj Andrejka zorganizovalo Srdce pre deti zbierky, vďaka ktorým dostali pomôcky či terapie, ktoré potrebujú. Srdce pre deti je charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Peniaze, ktoré sa vyzbierali navyše, išli do spoločného konta a do posledného centa sa minú na iné deti, ktoré tiež potrebujú pomoc.

Samarka (4): Kone a voda jej pomohli

TRENČÍN – Samarka Edésová sa usmieva častejšie ako predtým. Jej spokojný výraz v krásnych modrých očiach je pre mamu najväčšou odmenou. Samarka totiž už nedokáže hovoriť. Trpí vzácnym Rettovým syndrómom. Práve hipoterapia a plávanie, ktoré jej zabezpečilo Srdce pre deti, jej dokážu uvoľniť stuhnuté svaly.,,Vďaka darcom môže Samarka absolvovať sto jázd na koni a 50-krát ísť plávať do bazéna. Na koníkoch sme zatiaľ boli štrnásťkrát. Určite jej to pomáha, hlavne na chrbticu, udržiava ju to v pohybe. Musíme docieliť, aby jej nestuhli svaly,“ povedala mama Samarky Michaela (37). Podľa nej sa veľmi zlepšila aj dcérkina nálada. ,,Plávanie je pre ňu najlepšia rehabilitácia. Uvoľní sa, precvičí si všetky svaly. Ona vodu miluje. Do bazéna sa teší, je aktívna, teší sa na deti, kto dodala ktoré tam sú,“ dodala Michaela. Na plávanie chodia raz do týždňa, na kone raz- až dvakrát. ,,Sme len na začiatku, ale zlepšenie vidím už teraz,“ dodala mamina. Samarka trpí zriedkavým syndrómom, ktorý postihuje zväčša len dievčatká. Na Slovensku je iba tridsať takto chorých detí. Ide o genetickoneurologické ochorenie. Vyliečiť sa nedá. Problémy sa prejavili v dvoch rokoch. ,,Predtým chodila, hovorila prvé slovíčka. Dnes už,,mama, povedať nevie,“ dodala Michaela. Začali sa prejavovať stereotypné pohyby rúk, poruchy chôdze. Rettov syndróm je ako časovaná bomba, pacient stráca schopnosť ovládať telo.

Vyzbieralo sa: 3 690 € Do spoločného konta: 2 418 €

Dominik (5): Kočík sú jeho -nové nohy“

ČERNÍK – Zvláštne je, že hoci je Dominik nevyliečiteľne chorý, lekári jeho rodičom doteraz nedokázali určiť žiadnu diagnózu ich milovaného synčeka.,,Povedali nám iba to, že zrejme došlo v niektorej fáze k poškodeniu mozgu pre nedostatok kyslíka, v dôsledku čoho nedokáže sám dýchať, prehľtať, spontánne sa nehýbe a svaly má úplne ochabnuté,“ vraví mama Mária (30). Pre ňu i jej manžela Mariána (32) bol Dominik prvým dieťatkom. Chceli mu kúpiť špeciálny ortopedický kočík, ktorý mu pomôže najmä pri sedení.,,Vieme, že už nikdy nebude zdravý, napriek tomu by sme mu veľmi chceli pomôcť, aby sa mal lepšie a aby sa mu lepšie žilo,“ netajila Mária. Napokon im kočík pomohlo získať Srdce pre deti.,,Je naozaj výborný, no najmä je multifunkčný. Dá sa nastavovať do rozličných polôh a tiež natáčať. Môžem povedať, že Dominovi veľmi pomáha a najmä sa mu v ňom spevňuje chrbtica. Chceli by sme sa za pomoc veľmi poďakovať všetkým ľuďom s dobrým srdcom, pretože nám premenili náš sen na skutočnosť. Kočík sú pre Dominika nové nohy. Vďaka nemu s ním teraz môžeme chodiť von,“ dodáva Marián.

Vyzbieralo sa: 4 280,05 € Do spoločného konta: 2 180, 05 €

Andrejko (3): Poly chce byť stále pri ňom

ŽILINA/LIESEK – Malý Andrejko Žuffa sa už niekoľko týždňov teší zo spoločnosti hravého šteniatka bieleho švajčiarskeho ovčiaka. Poly s ním nie je vždy, ďalší čas trávi v psej výcvikovej škôlke, kde ju ľudia z organizácie K-7 Psovodi -záchranári pripravujú na jej úlohu v Andrejkovej rodine. Chlapčekovi, ktorý žije s mamou Ľudmilou a so starším bratom Jurkom v Lieseku (okr. Trstená), lekári rok po narodení diagnostikovali detskú mozgovú obrnu. Živé chlapča nedokáže samo mo ani sedieť, pomôcť mu má práve špeciálny psík. Ten ho bude motivovať na rehabilitačné cvičenia.,,Vo veku 8 týždňov si rodina malého Andrejka zobrala fenku Polymniu White Ancilias prvýkrát domov. Je to veľmi čulá, múdra a komunikatívna sučka. Rýchlo zistila, že Andrejko je vhodný objekt na hranie a pozorovanie. Ťahať ho za pančušky po zemi, oblizovať ho po tvári a robiť ním gymnastiku na koberci – na to prišla Poly veľmi rýchlo,“ opísala prvé dni rodiny Ľubica Bátoryová, kanistoterapeutka z K-7. Poly vie byť podľa nej aj veľmi nežná.,,Keď Andrejko zaspáva, chce byť v jeho izbe, pri ňom, najlepšie v posteli.“

Vyzbieralo sa: 4 895 € Do spoločného konta: 1 895

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.