18. 08. 2014 Nadácia Pontis

Dievčatko veľmi túži chodiť

Bojovníčke Lianke by pomohol bicyklík.

http://www.cas.sk/clanok/290760/dievcatko-velmi-tuzi-chodit-no-jeho-nozky-su-slabe-bojovnicke-lianke-by-pomohol-bicyklik.html

Majú radosť aj z jej najmenšieho pokroku. Dievčatko len pred rokom začalo liezť. Dnes sa dokáže samo postaviť. Chodí s pomocou rodičov a statočného bračeka Samka (2). Posilniť nožičky by mu pomohol špeciálny bicyklík. Prispieť naň mu môžete aj vy prostredníctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Lekári nevedia zistiť, aká choroba dievčatko trápi: Usmievavá Lianka sa túži bicyklovať s deťmi!Malá kučierka trpí nezistenou diagnózou. U Lianky (6) sa objavila mozgová obrna, vyšetrenia však ochorenie bližšie neurčili.

Napriek mnohým vyšetreniam zatiaľ Lianke lekári stanovili len hypotonickú formu detskej mozgovej obrny. „Má oslabené svalstvo. Nevieme, čo môžeme očakávať. Ale veríme, že bude lepšie,“ nádeja sa jej mamička Dana Dzimková (30). Kvôli milovanej dcérke nechala prácu. Obetavo ju sprevádza na rehabilitačných cvičeniach i pobytoch.

Keď vidíme, že jej to aspoň trošku pomáha, ženie nás to vpred. Dôležité je, že Lianka sama chce cvičiť,“ pokračuje mama. Kučeravé dievčatko si pritom prvýkrát sadlo až v dvoch rokoch, v piatich začalo liezť. Teraz sa síce drží na nôžkach, ale krôčiky robí len s pomocou rodičov a bračeka. Lekári Lianke prognózujú ďalšie zlepšenie v pohybovej oblasti, pokroky robí aj po mentálnej stránke.

Aj keď nerozpráva, začína rodičom rozumieť. „Mne je najviac ľúto, keď vidím, že nemôže byť ako iné deti. V kolektíve pozoruje, ako sa iní hrajú alebo bicyklujú. Tak veľmi by chcela aj ona. Nebaví ju len sedieť v kočiari,“ vraví jej mamina. Raz sa im už podarilo požičať si na skúšku špeciálny bicyklík. Presne taký, aký si vysnívali. Kučeravá šibalka bola z neho nadšená. Keby mala vlastný, mohla by sa aj ona pohybovať vonku. Zlepšila by si sústredenosť a najmä posilnila nôžky, čo tak veľmi potrebuje.

Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Lianke môžete aj vy, a to zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo 871 . Hodnota SMS je 5 €. SMS možno posielať už len dnes, 18. augusta. Alebo navštívte stránku www.srdcepredeti.sk a pomôžte bankovým prevodom na tento účel do 30. augusta. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad rámec sumy 902,75 €, potrebnej na zakúpenie trojkolky pre hendikepovaných, pôjdu na Spoločné konto pre deti a budú Nadáciou Pontis prerozdelené medzi ďalšie detské príbehy.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.