26. 05. 2016 Zodpovedné podnikanie

Dobrovoľníci, postavte s nami naše mestá na nohy!

Vybrať si môžete z viac ako 450 dobrovoľníckych aktivít v 23 mestách na Slovensku.

Skrášľovanie parkov, trávenie času so seniormi, sťahovanie útulku pre ľudí bez domova alebo čistenie brehov Malého Dunaja na člnkoch. Naše Mesto, najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe, ktoré sa uskutoční v piatok a v sobotu 10. a 11. júna, opäť prinesie zaujímavé dobrovoľnícke príležitosti, ako pomôcť druhým. Dobrovoľníci budú v rovnakých tričkách pomáhať organizáciám, školám a rôznym iniciatívam, aby urobili svoje mesto ešte krajším.

Počas Nášho Mesta bude v uliciach viac ako 8500 dobrovoľníkov. Nadácia Pontis stále hľadá ochotných ľudí, ktorí majú chuť urobiť niečo pre svoje okolie alebo venovať svoj čas druhým. Zapojiť sa môžu kolegovia v práci či ľudia z miest. Aj takýmto spôsobom môžu inšpirovať druhých, že so zmenami môže začať každý sám od seba. Stačí si vybrať jednu z aktivít a prihlásiť sa prostredníctvom webovej stránky www.nasemesto.sk do pondelka 30. mája.

Dobrovoľníci budú počas Nášho Mesta odstraňovať nelegálne skládky, čistiť parky, upravovať detské ihriská, maľovať triedy škôl, ale budú sa venovať aj ľuďom v núdzi či odkázaným na pomoc druhých. Nový vzhľad dostane napríklad amfiteáter v Seredi, kde budú dobrovoľníci obnovovať a natierať lavičky. Dobrovoľníkov potrebujú aj pri odstraňovaní grafitov z fasády na ZŠ Belehradskej v Košiciach. V Žiline zasa budú dobrovoľníci sprevádzať deti a mladých ľudí so zdravotným postihnutím spolu s lektormi canisterapie na výlete v Lesoparku. V Šali budú dobrovoľníci čistiť a zveľaďovať brehy Váhu.

Pomoc hradom

V ponuke dobrovoľníckych príležitostí je aj pomoc hradom a hradným zrúcaninám, ako sú Hrad Lietava, Hrad Slanec, Hrušovský hrad pri Nitre či hrad Bystrica, ale i zaujímavé archeologické lokality ako napr. Mohyla v Očkove.

V Nitre sa pomoc dobrovoľníkov zíde pri revitalizácii prírodného jazierka, ekokurníka a prírodného ihriska. V Prievidzi budú dobrovoľníci čistiť blízky les od odpadkov. Jednou z obľúbených aktivít v Partizánskom je zasa čistenie areálu nemocnice na kraji mesta.  Ďalšie aktivity a mestá, ktoré potrebujú tvoju pomocnú ruku, nájdeš tu: Aktivity Naše Mesto 2016.

Zapoja sa aj hlavou

„K manuálnym aktivitám sa počas Nášho Mesta pridajú aj profesionáli z firiem, ktorí poskytnú svoje bezplatné pro bono znalosti neziskovkám v rámci Pro Bono Maratónu. Okrem kreatívcov z agentúr sa pridajú aj odborníci na IT, advokáti či HR manažéri,“ dodáva Monika Smolová.

Podujatie firemného dobrovoľníctva Naše Mesto organizuje v 23 mestách Nadácia Pontis spolu so skupinou firiem Engage. Tento rok sa do neho zapája 95 spoločností, ktoré umožnia svojim zamestnancom prispieť k tomu, ako vyzerá mesto v ktorom žijú a pracujú. Viac ako 450 aktivít pre dobrovoľníkov navrhlo 200 neziskových organizácií, škôl, škôlok, miest, obcí a mestských častí.

Takto zveľaďovali dobrovoľníci detské ihrisko pre rokom