04. 06. 2014 Nadácia Pontis

Dobrovoľníci upracú aj navaria, prihláste sa k nim

Do dobrovoľníckeho podujatia Naše mesto sa zapojí štrnásť miest.

http://s.sme.sk/r-rss/7226304/bratislava.sme.sk/dobrovolnici-upracu-aj-navaria-prihlaste-sa-k-nim.html

BRATISLAVA. Tisíce dobrovoľníkov na Slovensku venujú v piatok 13. a v sobotu 14. júna svoj čas a pomoc ľuďom a organizáciám, ktoré to potrebujú. V Bratislave ich čaká približne 250 aktivít, z ktorých si mohli vybrať. Na niektoré z nich sa ešte dá prihlásiť. „Mnohí sa zapoja do čistenia a skrášlenia verejných priestorov, vymaľujú zábradlie na Ružinovskej a Tomášikovej ulici, skrášlia Horský park, v gumákoch vyčistia potok Vydrica, ale aj brehy Malého Dunaja na člnkoch,“ približuje Petra Nagyová z Nadácie Pontis, ktorá podujatie Naše mesto organizuje v štrnástich slovenských mestách.

Budú aj variť

Dobrovoľníci tiež vytvoria komunitnú záhradu na terase strechy domu v Starom Meste a pomôžu pri odstraňovaní skládky pri cyklotrase pod Prístavným mostom na ružinovskej strane Dunaja. „V Útulku sv. Lujzy uvaria dobrovoľníci guláš pre ľudí v núdzi, ďalší sa vyberú so seniormi na vozíčkoch na prechádzku Starým Mestom,“ vymenúva aktivity Nagyová.

Prvýkrát sa bude na Slovensku konať aj Kreatívny maratón, počas ktorého kreatívci z PR a komunikačných agentúr pomôžu napríklad s tvorbou komunikačných stratégií neziskovým organizáciám ako sú Via Iuris, Člověk v tísni, Depaul či Proti prúdu.

Dobrovoľníci sa môžu hlásiť do štvrtka 5.júna cez webovú stránku podujatia. Nagyová dodáva, že k dobrovoľníkom sa pridajú aj zamestnanci zo skupiny firiem Engage, ktoré sa zaviazali k pomoci komunite a prihliadajú na dobrovoľnícku skúsenosť svojich zamestnancov. Riaditelia spoločností vlani pracovali na záchrane jedného z vojenských bunkrov, teraz pomôžu so stavbou priečok vo vzdelávacom centre Imobilio. To má slúžiť ťažko zdravotne postihnutých študentom a tiež ako chránená dielňa. Nagyová hovorí, že Nadácia Pontis sa v začiatkoch Nášho mesta inšpirovala dobrovoľníckym podujatím New York Cares, v rámci ktorého tisíce New Yorčanov pomáhajú skrášľovať mesto. „Dnes patrí podujatie na Slovensku k najväčším v strednej Európe a každý rok sa do neho zapája viac miest,“ dodáva.

Ešte sú voľné miesta

Dobrovoľníci sa ešte môžu prihlásiť na čítanie z knižiek pre deti na základnej škole na Sibírskej ulici na práce na bunkri z prvej svetovej vojny či na čistenie Malého Dunaja na člnkoch. Pridať sa ešte dá aj k tým, ktorí budú upratovať turistickú trasu pod Prístavným mostom, odstraňovať skládku na prístavnej ulici a upratovať nevysporiadané pozemky, o ktoré sa nikto nestará, na Agátovej ceste v Dúbravke. Dobrovoľníci sa môžu prihlásiť aj na odstraňovanie náletových drevín na Sandbergu. Pomoc s upratovaním a úpravou prostredia potrebujú aj v nízkoprahovom centre Kaspian. Organizátori ešte ponúkajú miesto pre dobrovoľníkov, ktorí pôjdu na prechádzku po Starom Meste so seniormi z domova Charitas, budú robiť animátorov deťom v združení Návrat alebo odborne poradia pracovníkom Linky detskej istoty.

Dobrovoľníci sa môžu prihlásiť na webovej stránke podujatia Naše Mesto.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.