21. 01. 2013 Zodpovedné podnikanie

Dobrovoľníci z Poisťovne SLSP učia mladých sporiť si vlastné peniaze

Deťom, mladým a ženám v nepriaznivej situácii z Krízového centra Brána do života pomáhajú zamestnanci Poisťovne Slovenskej sporiteľne.

Centrum Brána do života poskytuje azyl obetiam domáceho násilia a mladým ľuďom z detských domovov. 

V krízovom centre sa o návrat do normálneho života z ťažkej životnej situácie usiluje okolo 50 klientov. Dobrovoľníci z Poisťovne Slovenskej sporiteľne sa im to rozhodli vďaka svojmu prvému dobrovoľníckemu programu uľahčiť.

Raz do mesiaca dobrovoľníci finančne vzdelávajú 15 mladých ľudí, aby sa vedeli postarať sami o seba. „Začali sme individuálnym finančným plánom a v januári začíname s krokmi, ako si zriadiť účet a vybrať peniaze z banky,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Martin Kaňa.  Program je unikátny aj vďaka matchingovému sporeniu, kedy si každý klient môže pravidelne mesačne odkladať ľubovoľnú čiastku zo svojho vlastného príjmu a tú mu po polroku navýšia. „Podstatná nie je výška nasporenej čiastky, ale pravidelnosť a schopnosť narábať so svojimi príjmami,“ dodáva Martin Kaňa.

Dobrovoľníci spojili darovanie svojho času s dobrovoľníctvom v teréne. Pre ľudí z krízového centra pripravili zdravé ovocné raňajky a deti si s dobrovoľníkmi urobili výlet do Zoologickej záhrady v Bratislave. Brána do života získala aj grant na vymaľovanie zatečených a zničených interiérových priestorov. K maliarom sa pridalo aj 6 dobrovoľníkov z Poisťovne Slovenskej sporiteľne.

Pre deti a mladých z krízového centra boli Vianoce o čosi výnimočnejšie ako doteraz. Dobrovoľníci pre nich v adventnom období pripravili mikulášske a vianočné balíčky, kde každý dostal to, čo si želal. „Veľmi si vážim záujem, čas a energiu, ktorú nám dobrovoľníci venovali. Som rada, že aj mamy si na pár hodín mohli odpočinúť od svojich problémov a mohli sa tešiť spolu s deťmi,“ povedala riaditeľka Krízového centra Brána do života Daniela Gáliková, ktorá sa teší spolupráci aj v ďalších spoločných aktivitách.

Už v novom roku sa firemní dobrovoľníci pustia do skrášľovania záhrady krízového centra, plánujú športový turnaj či hry pre deti a mladých bez domova.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.