24. 04. 2017 Zodpovedné podnikanie

Ecoheart: zubnou kefkou za lepší svet

Bude na Slovensku prvá výrobňa drevených zubných kefiek v Európe? Rozhodnúť môže aj vaša podpora.

Pred štyrmi rokmi založil mladý podnikateľ Roman Kovács značku Ecoheart. Vyrába kefky s bambusovou rúčkou, ktoré sú navyše balené v recyklovateľných obaloch.

Ecoheart sú predovšetkým ľudia, ktorí veria, že malé veci majú veľkú silu a môžu motivovať ďalších v našej krajine k pozitívnejšiemu a proaktívnejšiemu prístupu. Naša zubná kefka má toto posolstvo pripomínať každý deň, večer aj ráno,“ hovorí Roman Kovács.

Z predaja kefiek putuje 10 % na neziskové projekty, ktoré skrášľujú a zlepšujú život predovšetkým v mestách. „Pred pár rokmi sme začínali s prvým verejným posedením s knižnou búdkou zdarma, potom prešli k verejnému priestoru, v ktorom si ľudia mohli zdieľať jedlo. Naše kefky už putovali aj utečencom, či deťom do Rwandy,“ približuje Roman.

Vznikne tu prvá kefkáreň?

Momentálne je cieľom zakladateľa firmy prinavrátiť časť priemyselnej histórie na Slovensko a otvoriť prvú kefkáreň. Výrobu má totiž Ecoheart aktuálne zastrešenú v Číne, nakoľko na Slovensku funkčná továreň na kefky nie je.

Nové stroje stoja niekoľko sto tisíc, avšak nám sa vďaka skvelým ľuďom naskytla možnosť odkúpiť staršie stroje z roku 1969, ktoré kedysi vlastnila spoločnosť Cosmos. Bola to spoločnosť, ktorá vyrábala zubné kefky v Bratislave.“

Ecoheart po malých kúskoch stroje postupne opravuje, no na ich odkúpenie a kompletné zrenovovanie potrebuje ďalšie financie. Spustili preto crowd-fundingovú kampaň.

Veľké plány so slovenskými kefkami

Ak sa podarí vyzbierať dostatok financií, na Slovensku vznikne vôbec prvá výrobňa drevených kefiek v Európe. Vďaka strojom bude firma schopná vyrobiť kefky od prvého kroku až po posledný lokálne. Jej cieľom tiež je spraviť z tejto výrobne transparentný priestor. „To znamená, že kefkáreň bude otvorená pre každého, kto sa bude chcieť pozrieť na výrobu a kus žijúcej histórie. Od študentov, exkurzií školákov cez dôchodcov až po milovníkov dreva,“ dopĺňa Roman.

Ecoheart má s kefkárňou veľké plány. Postupne chcú prejsť na čisto lokálne materiály, dreviny zo Slovenska a z Čiech, ktoré sú už vyradené a za normálnych okolností by sa spálili. Upravované budú včelím voskom od slovenského včelára. A časom by výrobňu radi pretvorili na chránené dielne, ktoré by dali šancu pracovať hendikepovaných ľuďom.

Podporiť ich snaženie môžete TU.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.