10. 10. 2016 Zodpovedné podnikanie

Efektívnejšie cesty vďaka solárnej energii

Sú cesty so solárnymi panelmi víziou budúcnosti? S akými prekážkami sa stretávajú?

Skupina šikovných inžinierov z rôznych krajín Európy a zo Spojených štátoch amerických už niekoľko rokov pracuje na vývoji solárnych panelov, ktoré by sa mohli aplikovať na cesty, povrchy chodníkov a parkoviská. Doteraz nás prekvapili viaceré pilotné projekty, ako využiť priestory pod nohami na výrobu energie. Teraz by však malo o ísť o projekt ďaleko väčšej miery.

Ilustračná fotografia:©Sue Feng/Flickr.com

Myšlienka vyrobiť solárne cesty skrsla po prvý krát v hlavách dvoch proaktívnych manželov – inžinierov, Scott a Julie Brusowcov, ktorí v roku 2006 založili svoj startup v mestečku Standpoint (Idaho, USA) na vývoj a výrobu solárnych ciest, z ktorých bude možné vyskladať inteligentné cesty či celé diaľnice /Solar Roadways/. Tieto solárne bunky sa skladajú z viacerých vrstiev: vonkajšia tvrdená sklená vrstva, fotovoltaické články, elektronická zložka a programovateľné senzory, pričom použitý materiál je recyklovateľný. Už v roku 2014 sa tento projekt stretol s obľubou verejnosti a chodci sa mohli po prvýkrát prechádzať po chodníkoch so solárnymi panelmi. Solárne chodníky a príjazdové cesty sú zatiaľ jediná skutočná forma solárnych povrchov ciest. Koncom septembra sa však v médiách objavila správa, že americkou vládou už niekoľkokrát podporené pilotné solárne cesty budú od decembra 2016 pokrývať nielen chodníky, ale aj povrch legendárnej diaľnice Route 66.

Obrovskou výhodou solárnych cestných panelov je predovšetkým ich efektivita. Sú alternatívnym zdrojom energie, ktorá je vyrábaná vo väčšom množstve na omnoho väčšej ploche, než ponúkajú strechy či steny budov. Túto skutočnosť ocenili najmä zainteresované osoby v Holandsku, ktoré testujú prvé solárne cyklochodníky SolaRoad neďaleko mesta Krommenie. Postaviť, napríklad, veternú turbínu si vyžaduje vhodnú lokalitu a priestor, ktorého je v krajine nedostatok. Okrem toho, solárne cesty dokážu vďaka zabudovanému systému generovať teplo, čo pomáha predchádzať akumulácií snehu či námrazy. LED diódy zasa v noci svetelne reagujú na pohyb.

Aplikovateľnosť tohto unikátneho nápadu z Ameriky zostáva neistá, keďže kritika poukázala na vysokú nákladovosť nielen čo sa týka pokračovania vo vývoji, ale aj realizácie projektov v menej rozvinutých ekonomikách. Na to, aby cesty nezachytávali vodu a špinu, sú nevyhnutné finančne náročné riešenia, čo je v prípade rozsiahlej inštalácie neefektívne. Hlavnou motiváciou však zostáva fakt, že táto technológia dokáže pokryť nielen cestné osvetlenie, ale i všetky domácnosti v obci. Profitovať by však mali i elektromobily dobíjané rovno za pochodu.

 

Zdroj: www.etrend.sk

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.