06. 03. 2018 Nadácia Pontis

Firmy a neziskové organizácie sa zaoberali otázkou zamestnávania Rómov

Podujatie pod názvom Rómovia ako šanca pre pracovný trh v regiónoch pripravila Nadácia Pontis.

Zamestnávanie Rómov bolo témou utorkového stretnutia zástupcov firiem z východného Slovenska a neziskových organizácií v Košiciach. Podujatie pod názvom Rómovia ako šanca pre pracovný trh v regiónoch pripravila Nadácia Pontis.

„Stretávame sa s tým, že je stále väčší dopyt po zamestnávaní Rómov z vylúčených komunít. Je to spôsobené tým, že na trhu je nedostatok nízkokvalifikovanej pracovnej sily. Zároveň Rómovia sú riešením pre naše regióny, pretože ide o riešenie, ktoré je dlhodobé na rozdiel od dovozu pracovnej sily, nie lacnej, ale má vysoký pozitívny spoločenský dopad,“ uviedla pre TASR programová manažérka Nadácie Pontis Beáta Fekiačová.

Cieľom stretnutia bolo predstaviť súbor krokov, určených pre firmy, ktoré sa rozhodli zamestnávať marginalizovaných Rómov, alebo chcú nejakým spôsobom vyriešiť prekážky, ktoré majú.

Nezisková organizácia Človek v ohrození sa dlhodobo venuje zamestnávaniu vylúčených Rómov. „Pomáhame im jednak s prípravou na výkon povolania, ale aj s procesmi oddlžovania a bývaním,“ priblížila koordinátorka pracovného poradenstva Michaela Mudroňová z organizácie Človek v ohrození.

Možnosťou riešenia problému neochoty firiem zamestnávať Rómov je podľa nej podporované zamestnávanie, alebo asistencia na obidvoch stranách.

Pracovná poradkyňa z organizácie Človek v ohrození Jarmila Holubová pôsobí v Spišskom Podhradí. Ako tvrdí, problém v tom, že by bola minimálna mzda prekážkou toho, že Rómovia nemajú záujem o prácu, nevidí. „Naši Rómovia, keď dostanú šancu, snažia sa jej chopiť. Vidím krok vpred u nich v tom, že sa snažia udržať v práci. Často to zlyháva na komunikácii, alebo že si s niekým nerozumejú, ale snažia si ju udržať, lebo vedia, že prínosom bude zárobok do rodiny,“ povedala Holubová.

Košický U. S. Steel sa zamestnávaniu ľudí z marginalizovaných skupín začal venovať v roku 1992 prostredníctvom projektu. „Neboli to len Rómovia, boli to ľudia, ktorí si dlhodobo nevedeli nájsť prácu. Naše skúsenosti sú také, že pokiaľ robíte dlhodobo, spolupracujete so školami, miestnou správou, samosprávou a títo majú záujem, tak potom je vidieť výsledky,“ vysvetlil hovorca oceliarní Ján Bača s tým, že za dôležité považovali vzdelávanie detí účastníkov projektu.

Spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi podľa lídra ľudských zdrojov Michala Kondrota spolupracuje s komunitnými centrami v jednotlivých obciach.„Posielajú nám životopisy Rómov, ktorých následne pozývame na pohovory. Aktivitu, ktorú plánujeme, je fórum starostov, ktoré chceme urobiť v Embracu,“ dodal Kondrot.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.