10. 11. 2016 Zodpovedné podnikanie

Firmy na Protikorupčnom fóre diskutovali, ako zo Slovenska spraviť lepšie miesto pre život

Nosnou témou Protikorupčného fóra, ktoré je každoročnou aktivitou Fondu pre transparentné Slovensko, bolo spájanie a spolupráca.

Ondrej Gallo, administrátor Fondu pre transparentné Slovensko.

Predstavitelia neziskových organizácií, biznisu, verejnej správy a médií sa podelili o svoje skúsenosti z rôznych foriem partnerstiev pre dosahovanie spoločných cieľov.

Keď je spolupráca vzájomne výhodná

VIA IURIS je organizácia dlhodobo sa venujúca najmä téme reformy súdnictva, prokuratúry a polície. Snaží sa prinášať systémové riešenia a presadzovať, aby zákony platili pre všetkých rovnako. „Na to, aby sme túto prácu mohli realizovať, potrebujeme podporu, a to nielen vo forme spoločenskej podpory, ale aj finančnej. Spolupráca s biznisom je pre nás veľká inšpirácie nielen z hľadiska obsahu, ale umožňuje nám získavať na problémy iný uhol pohľadu a nechať si poradiť v špecifických otázkach, napríklad finančnej udržateľnosti“, povedala Zuzana Čaputová, spolupracujúca advokátka VIA IURIS. Jednou z foriem takejto spolupráce združenia je napríklad klub Amicus, kde sú mimoriadnymi členmi VIA IURIS niektoré firmy, alebo pôsobenie predstaviteľov firemného prostredia v správnej rade.

Spoločné ciele prirodzene spájajú

Vzájomne výhodné synergie vznikajú nielen medzi neziskovkami a biznisom, ale aj medzi neziskovkami navzájom. Aliancia Fair-play sa snaží prepájať iniciatívy, ktorým  nie je ľahostajné, že sa na Slovensku narážame na zlyhávajúci štát. Príkladom je úspešná spolupráca so združením Slovensko.Digital.

„Na začiatku nášho pôsobenia bolo uverejnenie výzvy, čo by sme si predstavovali pod pojmom „lepšie štátne IT“, opisuje začiatky iniciatívy Slovensko.Digital jeho výkonný riaditeľ, Ján Hargaš. „Sme však IT-čkari, ktorí síce vidia, čo nefunguje z technického hľadiska, ale nie celkom dokážu presadzovať politickú objednávku. Aliancia Fair-play nám pomáha formulovať a komunikovať témy tak, aby ich pochopilo široké publikum.“ Dvojici organizácií sa takto podarilo len za posledný rok zastaviť nevýhodné tendre v celkovej výške 250 mil. eur.

Všetko čo štát robí, by mal robiť čo najefektívnejšie

Slovensko vo veľa oblastiach nedosahuje výsledky, ktoré by mohlo dosahovať. Príkladom je oblasť vzdelávania či často spomínanej informatizácie. O tom, čo sa s tým dá robiť, prišiel porozprávať Štefan Kišš z útvaru Hodnota za peniaze MF SR. Jeho úlohou je zvyšovať hodnotu, ktorú za svoje peniaze verejnosť dostáva a posúdiť, či peniaze daňovníkov budú skutočne vynaložené najlepšie, ako je možné. „Je to beh na dlhé trate a zmena príde skôr evolučne ako revolučne,“ myslí si Kišš. Napriek tomu má ÚHP za prvý polrok svojej existencie za sebou prvé výsledky. Pre sektor zdravotníctva, informatizácie a dopravy vypracovali analýzu možných úspor. „Úspory, ktoré sme identifikovali, bude treba aj „doručiť“, teda posunúť sa od grafov k tomu, aby sme ich aj reálne mohli pocítiť,“ zhrnul výzvu, ktorá ich čaká najbližšie mesiace.

Učme sa z pozitívnych príkladov zo zahraničia

Do diskusie prijali pozvanie Zuzana Petková z týždenníka Trend a Marek Vagovič z Aktuality.sk. Obaja sa vo svojej práci téme korupcie dlhodobo venujú a pracovali na prípadoch pozitívnej zmeny zo zahraničia. Čo je teda potrebné na to, aby sa podarilo vrátiť unesený štát naspäť do rúk občanov? „Vymeniť na kľúčových pozíciách 3-4 ľudí, ktorí budú mať podporu verejnosti,“ myslí si Z. Petková. „Keď sa im podaria prvé úspechy, budú mať aj väčšiu odvahu a vtedy sa môžu veci začať reálne meniť.“

Po príklad netreba chodiť ďaleko – v Rumunsku bol nedávno na žiadosť Európskej únie v rámci predvstupových konaní vytvorený špeciálny nezávislý Úrad boja proti korupcii, ktorý vedie prokurátorka Laura Kövesi. Úradu sa už podarilo vyvodiť trestnú zodpovednosť voči viacerým vplyvným predstaviteľom vysokej politiky, vrátane dvoch premiérov a niekoľkých ministrov. Podobný úspech sa podaril aj v Českej republike, kde skupina prokurátorov na čele s Lenkou Bradáčovou odštartovala zmenu systému, ktorá prišla zvnútra prokuratúry.

Aj my v Nadácii Pontis si myslíme, že ak chceme žiť v slušnejšej krajine, veľmi záleží na tom, či sa nám podarí spojiť čo najviac podporovateľov. Frustrácia, ktorá na Slovensku už dlhšie vládne, je obrovskou výzvou pre krajinu a potrebuje spojenie všetkých aktérov. Spolu sme silnejší, ako keď sa systémové a legislatívne zmeny snažíme presadzovať každý zvlášť. Aj preto sa už 23 firiem stalo členmi Fondu pre transparentné Slovensko a pomáhajú nám spraviť zo Slovenska lepšie miesto pre život. Dúfame, že sa k nim pridajú ďalšie.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.