08. 03. 2018 Zodpovedné podnikanie

Fondom pre transparentné Slovensko sa inšpirujú aj v Česku

Česká organizácia Nadační fond proti korupci sa zúčastňuje projektu šírenia myšlienky Fondu pre transparentné Slovensko do susedných krajín V4.

„Nebát se a nekrást“, hovorí slávny výrok prvého československého prezidenta, T.G. Masaryka, ktorý včera, 7. marca, mal výročie narodenia. Naša partnerská organizácia z Česka, Nadační fond proti korupci, už vyše sedem rokov bojuje proti rozkrádaniu verejných financií pod doplnením známeho masarykovského hesla: Nebát se a nekrást, a ne nakrást si a nebát se.“

Nadační fond proti korupci sa chce v rámci spolupráce s Fondom pre transparentné Slovensko bližšie pozrieť na zapojenie biznisu do boja proti korupcii.

Nadační fond proti korupci bol založený filantropom Karelom Janečkom, Stanislavom Bernardom, riaditeľom úspešného rodinného pivovaru Bernard a hercom Jánom Krausom. Medzi jeho podporovateľov patria predovšetkým české malé a stredné veľké podniky. Programové aktivity NFPK prispievajú aj na takzvané rýchle granty, ktoré sa netýkajú iba niekoľkých občanov, ale priamo či nepriamo všetkých obyvateľov danej lokality. Ich cieľom je povzbudiť miestnych obyvateľov, aby sa aktívne podieľali na verejnom živote a hájili svoje práva. „Rýchle granty dávajú ľudom možnosť pružne a dôrazne reagovať na verejné dianie, vyjadriť svoj názor, upozorniť na aktuálnu problematickú situáciu alebo takým situáciám predchádzať,” uvádza Nadační fond, ktorý udeľuje napríklad aj Cenu za odvahu, ktorá je určená občanom, ktorí sa neboja upozorniť na korupciu, bez ohľadu na osobné následky.

V rámci spoločného projektu sa Nadační fond pozrie na záujem firiem v Českej republike o podporu neziskového sektora v témach boja proti korupcii, zvyšovanie transparentnosti a zlepšovania podnikateľského prostredia v krajine.

Táto aktivita sa koná v rámci projektu, ktorý od septembra 2017 koordinuje Nadácia Pontis s podporou Centre for International Private Enterprise vo Washingtone (CIPE). Ide o projekt zdieľania know-how, skúseností a praktík, ktoré fond za 5 rokov existencie získal, s krajinami V4.

Účasť na projekte umožňuje nielen zdieľanie vyše päťročného know-how Fondu pre transparentné Slovensko do zahraničia, ale aj potrebné sieťovanie aktérov aktívnych v podpore transparentnosti a aktívnej občianskej spoločnosti v tomto regióne. V minulomesačnom článku sme sa pozreli na to, ako projekt pokračuje v Poľsku. Budúci mesiac si priblížime situáciu maďarských partnerov.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.