14. 01. 2014 Zodpovedné podnikanie

Hľadáme firmy so zodpovedným biznisom

Otvorili sme nominácie na Via Bona Slovakia za rok 2013. Ocenenie vyzdvihuje inšpiratívne projekty v oblasti filantropie a zodpovedného podnikania.

Na Slovensku často hovoríme o  veciach, ktoré nefungujú. Nadácia Pontis si preto povedala, že to urobí trocha inak. Rozhodla sa raz ročne udeľovať cenu Via Bona Slovakia firmám, ktoré u nás robia niečo dobré. Či už vo vzťahu k zákazníkom, svojim zamestnancom, okoliu alebo životnému prostrediu. Via Bona je pozitívnym ocenením a je inšpiráciou pre ďalšie firmy.

Chceme motivovať aj ďalších

„Aj tento rok hľadáme firmy, ktoré dokážu inšpirovať svojimi nadštandardnými službami pre zákazníkov a férovosťou k ďalším partnerom, ústretovými podmienkami pre zamestnancov a pozitívnym vplyvom na životné prostredie a svoje okolie. Cena Via Bona znovu prinesie to najzaujímavejšie, čo sa v zodpovednom podnikaní a filantropii udialo v uplynulom roku,“ hovorí programový riaditeľ Nadácie Pontis Pavel Hrica.

Zodpovedné podnikanie a firemná filantropia nie sú pre firmy neznáme pojmy. Najmä veľké firmy vedia, že by sa im mali zmysluplne venovať, ak chcú byť úspešné. „Firmy si dnes už nekladú otázku, či treba vo svojom podnikaní posilňovať zodpovednosť. Stále viac ich k tomu núti verejnosť, médiá, vláda i zamestnanci. Hlavnou výzvou je, ako to robiť a aké riešenia prinášať, aby mali väčší úžitok pre spoločnosť i firmu samotnú,“ dodáva P. Hrica.

Nominácia môže byť pre firmu prínosom aj v prípade, že nevyhrá. Mnohé firmy počas minulých rokov ocenili práve spätnú odozvu od členov hodnotiacej komisie. Priznali, že z pohľadu ocenenia je lepšie sa venovať dlhodobo a strategicky jednej téme ako viacerým naraz. Viac ich to nakoplo v začatej práci a dostavila sa ešte väčšia chuť napredovať s kvalitnými projektmi a meniť veci k lepšiemu.

Nezmeškajte svoju nomináciu

Na ocenenie Via Bona Slovakia sa môžu nominovať firmy alebo ich môžu prihlásiť organizácie, s ktorými na projektoch v uplynulom roku spolupracovali. Stačí vyplniť nominačný hárok v príslušnej kategórii a poslať ho e-mailom na adresu viabona@nadaciapontis.sk.

Tip na firmu, ktorá si zaslúži ocenenie za svoje správanie, môže dať i ktorýkoľvek jednotlivec cez www.viabona.sk. Nadácia Pontis následne osloví firmy, aby sa nominovali na ocenenie.

O víťazoch v siedmich kategóriách rozhodnú experti na zodpovedné podnikanie. „Novinkou 14. ročníka Via Bona Slovakia bude aj Cena verejnosti. Každá firma, ktorá postúpi do druhého kola sa bude môcť rozhodnúť, či chce byť nominovaná aj do tejto špeciálnej kategórie. Slováci potom hlasovaním na webe sami rozhodnú, ktorá firma si podľa nich najviac zaslúži ocenenie,“ vysvetľuje P. Hrica.

 

 

Jednou z ocenených firiem v minulosti bolo aj internetové kníhkupectvo Martinus.sk.

Šancu majú aj malé a stredné firmy

Via Bona Slovakia sa každoročne snaží prilákať aj firmy, ktoré sa doposiaľ nezapojili. Hľadá nové pohľady, ktoré môžu prekvapiť aj starých harcovníkov. Je výzvou aj pre malé a stredné firmy, aby našli odvahu a prihlásili sa. Často si myslia, že nemajú na to, aby konkurovali veľkým firmám. Rovnakú, ba možno aj väčšiu šancu pritom majú práve krásne príklady malých firiem z regiónov. Na veľkosti firmy nezáleží. Neočakávame, že majú na zodpovedné podnikanie samostatného človeka a že majú nastavené procesy ako zabehnuté firmy. Môžu ale zabodovať úprimným nadšením, presvedčením šéfa firmy a príbehom o tom, že to robia z čistého presvedčenia a veria, že to tak je správne.

Novinka: komisiu môžete zaujať aj prezentáciou

Prijímanie nominácií uzavrieme 14. februára.. Doručené prihlášky následne posúdia nezávislí odborníci podľa jednotlivých kategórií. Oproti minulému roku budú pred komisiami prezentovať svoje nominácie všetky firmy, ktoré postúpia do užšieho výberu. Využiť dokonca môžu aj pomoc odborníkov z TEDxBratislava. Podrobnejšie pravidlá ku prezentáciám sú zverejnené na www.viabona.sk v sekcii Termíny.

Galavečer v Bratislave

Každá nominovaná spoločnosť dostane pozvanie aj na galavečer v Bratislave. Preto si už teraz poznačte štvrtok 10. apríla 2014. Veď ktovie, možno na pódiu bude stáť práve Váš CEO. Podrobné informácie a podklady k prihláseniu sa nachádzajú na www.viabona.sk.

Kategórie ocenenia Via Bona Slovakia za rok 2013

  • Zodpovedná veľká firma
  • Zodpovedná malá/stredná firma
  • Zelená firma
  • Skvelý zamestnávateľ
  • Férový hráč na trhu
  • Podporovateľ dobrovoľníctva
  • Dobrý partner komunity

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.