Je slovenská skúsenosť relevantná aj pre Bielorusko?

Slovenské skúsenosti so systémom hodnotenia vplyvov právnych predpisov RIA by mali byť súčasťou balíka zdieľaných skúseností z tranzície.

9. júl 2012 – Slovenské skúsenosti so systémom hodnotenia vplyvov právnych predpisov RIA (Regulatory Impact Assessment) by mali byť súčasťou balíka zdieľaných skúseností z tranzície. Myslí si to grantista Bieloruského fondu pre verejnú politiku Maksim Karliuk, ktorý spoločne s Katarínou Staroňovou zo Slovenského inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, diskutoval o relevantnosti slovenských skúseností v tejto oblasti.

V súčasnosti sa na Slovensku uplatňuje hodnotenie vplyvov, dopadov a vedľajších účinkov zákonov, nariadení, či predpisov z hľadiska ekonomických, finančných, environmentálnych vplyvov, alebo vplyvov na zamestnanosť, podnikateľské prostredie a ďalšie sektory spoločnosti. Aj napriek tomu, že u nás už hodnotenie vplyvov regulácie funguje od roku 2001, stále neexistuje žiadna spoločná metodológia pre všetky štáty EÚ. „Na Slovensku je RIA vykonávaná prostredníctvom tzv. Jednotnej metodiky na hodnotenie vybraných vplyvov, ktorej aktualizovaná verzia je v platnosti od roku 2010. Treba sa zamyslieť, kedy by sme mali aplikovať toto pravidelné hodnotenie výsledkov. Myslím si, že je nutné, ak bude mať určité finančné výsledky alebo pomôže priamo ľuďom,“ uviedla Katarína Pavlíková z Ministerstva hospodárstva SR.

RIA sa by mala byť súčasťou balíka zdieľaných skúseností z tranzície

Maksim Karliuk z Bieloruskej štátnej univerzity poznamenal, že „Bielorusko by sa v tejto oblasti chcelo inšpirovať štátmi, ktoré majú RIA lepšie etablované, problémom sú však nedostatočné kapacity, ale aj určitá neinformovanosť spoločnosti. Nikto o RIA nepíše, ani sa o tom veľa nehovorí, nehovoriac o politickej úrovni, na ktorej sa o tejto téme vôbec nikto nebaví, možno až na jednu osobu, a tou je podpredseda vlády.“ Podľa Karliuka by slovenská vláda mohla pomôcť tým, že tému RIA zaradí do balíka zdieľaných skúseností, ktoré Slovensko odovzdáva v rámci tranzičného know how, a tým by podporila záujem bieloruskej vlády o uplatnenie RIA v praxi.

Odborné raňajky na tému Slovenské skúsenosti pre Bielorusko: Ako hodnotenie vplyvov regulácie (RIA) ovplyvňuje verejnú politiku? boli posledné zo série troch diskusií, ktoré Nadácia Pontis organizovala pre predstaviteľov vládneho, akademického a mimovládneho sektora. Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Odborne o rozvojových témach, ktorý podporila Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS) z prostriedkov oficiálnej rozvojovej spolupráce Slovak Aid.

To najdôležitejšie, čo odznelo počas odborných raňajok, si môžete prečítať aj v našom RESUMÉ.

Autor: Simona

Komentáre