26. 11. 2015 Zodpovedné podnikanie

Kampaňou Štrngáme za zmenu voláme po spravodlivom štáte bez korupcie

Za dvadsaťšesť rokov sa podarilo veľa, ale túžba po spravodlivom štáte bez korupcie zostala nenaplnená.

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), Nadácia Pontis, Nadácia Zastavme korupciu a VIA IURIS spúšťajú kampaň Štrngám za zmenu. Organizácie vytvorili konkrétne návrhy, ako zvýšiť vymožiteľnosť práva a obmedziť možnosť obchádzania pravidiel mocnými. Cieľom kampane Štrngám za zmenu je pritiahnuť pred parlamentnými voľbami 2016 pozornosť verejnosti pre tieto dôležité zmeny a získať pre ne podporu politických strán, ktoré jediné sú schopné uviesť ich do života.

Kampaň Štrngám za zmenu odkazuje na November´89 a hodnoty novembra, ktoré boli dodnes naplnené len čiastočne. „Za dvadsaťšesť rokov sa podarilo mnoho skvelých vecí, ale túžba po spravodlivom štáte bez korupcie zostala nenaplnená, preto štrngáme za zmenu,” hovorí riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak.

Napriek množstvu odhalených a medializovaných káuz nebol žiaden vplyvný človek dodnes odsúdený. Dôvodom sú systémové nedostatky v inštitúciách, ktorých úlohou je brániť zneužívaniu moci, kontrolovať a vyšetrovať takéto konanie.

„Chuť zneužívať moc a korumpovať je všade. Na Slovensku však za to neprichádza k spätnej väzbe, teda vyvodeniu zodpovednosti. Občania prostredníctvom volieb môžu prinútiť svojich zástupcov uskutočniť systémové zmeny, ktoré budú priestor pre beztrestnosť netransparentných postupov zmenšovať,” hovorí Zuzana Čaputová z VIA IURIS.

Iniciatíva Štrngám za zmenu si zvolila 6 kľúčových oblastí, v ktorých je potrebná zmena zákonov. Návrhy sa týkajú odpolitizovania polície, znižovania vplyvov na prokuratúru, zvyšovania zodpovednosti sudcov, sfunkčnenia Najvyššieho kontrolného úradu, odkrývania schránkových firiem a prikrmovania úradných osôb.

„Od politikov očakávam prijatie konkrétnych opatrení a tým zlepšenie fungovania kľúčových verejných inštitúcií, ktorých náplňou je ochrana zákonnosti, dodržiavania pravidiel a verejného záujmu.Nemôže nám už stačiť, že nedošlo k porušeniu zákona,“ hovorí Ctibor Košťál riaditeľ SGI.

 Konkrétne podrobné návrhy opatrení sú zverejnené na stránke www.Strngamzazmenu.sk. Po zverejnení programov kandidujúcich politických strán v rámci kampane iniciatíva tiež zhodnotí vecnosť a konkrétnosť návrhov z oblastí, ktorým sa venuje v predkladaných programoch.  

Financovanie kampane je hradené z grantov, finančným a nefinančným vkladom zapojených organizácií a ich podporovateľov. Rovnako prebieha verejná zbierka cez darcovský portál DobraKrajina.sk, kde má každý možnosť vyjadriť kampani svoju podporu aj finančne prispieť na kampaň.

 “Veľa ľudí hovorí, že v marcových parlamentných voľbách nebudú mať koho voliť. Znie to ako zlá správa. No myslím si, že je to aj príležitosť, aby voľby neboli len o stranách a ich tvárach, ale hlavne o programoch a konkrétnych návrhoch, ako zo Slovenska urobiť prosperujúcu krajinu bez korupcie. Verím, že naša iniciatívu k tomuto cieľu prispeje,” myslí si výkonný riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.