Kenskí učitelia sa inšpirovali na Slovensku

Šesť kenských učiteľov prišlo na Slovensko v rámci projektu modernizácie kenských škôl.

3. december 2012 – Šesť kenských učiteľov prišlo na Slovensko v rámci projektu modernizácie kenských škôl, ktorý v juhovýchodnej Keni realizuje Nadácia Pontis. Keňania sa od slovenských učiteľov učili, ako využívať informačno-komunikačné technológie pri projektovom vyučovaní.

Ani štrajk slovenských učiteľov neohrozil návštevu kenských učiteľov na Obchodnej akadémii v Leviciach. „Sme tu, aby sme sa naučili, ako využívať moderné technológie a metódy vo vyučovaní,“ povedal africký učiteľ Chrispin Mwawana.

Učitelia z Kene sa počas návštevy Levíc oboznámili aj s činnosťou cvičných firiem stredoškolákov. „Kenských učiteľov cvičné firmy zaujali už pred dvomi rokmi, spolupracujeme s nimi,“ povedala Daniela Skladanová z levickej obchodnej akadémie, ktorá v lete prednášala učiteľom v Keni základy projektového vyučovania.

Študentov chcú pripraviť na trh práce

Slovenské cvičné firmy zaujali aj Davida Ogigu. „Učíme sa nielen to, ako používať techniku, ale aj ako podnikať, aby naši študenti boli pripravení na trh práce,“ povedal. Práve košíky a koberce zo sisalu či klobúky z palmových listov vyrobené v Keni sú obchodným artiklom cvičnej firmy levickej obchodnej akadémie.

Hermana Mwalukuku z Marungu Secondary to inšpirovalo ešte viac.Chceme našu školu viac priblížiť okoliu, predstaviť prácu miestnych remeselníkov a vytvoriť projekt kultúrneho turizmu, kde žiaci zdokumentujú prírodné krásy, vytvoria turistickú trasu a priblížia miestne tradície v propagačnom videu,“ vysvetlil.

Chcú zlepšovať kvalitu na kenských školách

Kenskí učitelia navštívili aj Tisovec, kde sa s cvičnými firmami prezentovali študenti miestneho gymnázia. Na 15. ročníku medzinárodného veľtrhu cvičných firiem v Bratislave mali možnosť oboznámiť s rôznymi prezentáciami cvičných firiem zo Slovenska a zo zahraničia. „Učitelia tak mohli získali inšpiráciu pre aktivity svojich žiakov v Keni,“ hovorí Jakub Šimek.

Študijná cesta kenských učiteľov vyvrcholila konferenciou Partners in Learning Global Forum v Prahe, kde Keňania vďaka spoločnosti Microsoft Slovensko diskutovali s víťazmi celosvetovej súťaže inovatívnych učiteľov. „Zoznámiť sa v Prahe s najlepšími učiteľmi z celého sveta a získať tak príklady inovatívneho použitia moderných technológii v študentských projektoch bola životná príležitosť, ktorá nám pomôže v snahe zlepšiť kvalitu výučby na našich školách," povedal učiteľ Chrispin Mwawana, ktorý tiež ocenil možnosť prednášať o kenskom školstve na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave.

Projekt Nadácie Pontis nadväzuje na digitalizáciu dvoch škôl v dedine Rukanga. Zameriava sa na štyri školy v oblasti Voi v juhovýchodnej Keni s cieľom poskytnúť informačné a komunikačné technológie, školenia a výmenné študijné pobyty pre učiteľov. „Počítače a technické vybavenie v školách nestačia. Dôležití sú aj motivovaní a vyškolení učitelia, ktorých technika nemôže nahradiť,“vysvetľuje Jakub Šimek, programový koordinátor Nadácie Pontis.Moderné technológie podľa neho neprinesú automaticky zlepšenie výučby a výsledkov žiakov. „Treba na to zmenu myslenia učiteľov a odvahu dať žiakom väčšiu samostatnosť,“dodáva. Študijná cesta šiestich kenských učiteľov a projektového koordinátora je súčasťou projektu Slovensko-kenskej spolupráce pre moderné školy, ktorý je financovaný z prostriedkov slovenskej oficiálnej rozvojovej spolupráce SlovakAid.

Autor: Simona

Komentáre