14. 01. 2013 Nadácia Pontis

Kia Inovation Award

Tretí ročník študentskej súťaže Kia Inovation Award v spolupráci s nadáciou Pontis mal podporiť kreatívne a samostatné myslenie študentov

Moderátor:
Pridanou hodnotou pôsobenia juhokórejskej automobilky na severe Slovenska sú jej aktivity zamerané na omladinu. Siedmym školám zo Žiliny, Kysuckého Nového Mesta, Martina a Považskej Bystrice, Žilinského a Trenčianskeho kraja vybojovali šikovní študenti granty vo výške spolu 20.000 eur. Na technické riešenia budúcich odborníkov sme boli v novembri zvedaví v Spojenej škole v Kysuckom Novom Meste. S mikrofónom Zákruty sme pred sviatkami prepadli aj Strednú odbornú školu strojnícku v Kysuckom Novom Meste, no a teraz sme tak isto neohlásení, ale nezaskočili dvoch študentov Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline. Dvaja spolužiaci pokračovali v práci svojich starších kamarátov Martina Jaríčeka a Mareka Mičeka, ktorí už školu absolvovali. Ako dostať energiu zo Slnka čo najefektívnejšie do elektromobilov. 
Milan Medvedík:
Volám sa Milan , mám 18 rokov. 
Ondrej Hlaváč:
Ondrej Hlaváč, mám 18 rokov. 
Milan Medvedík:
Naši predchodcovia začali myšlienku s rozvíjaním elektromobilov a s nabíjacími stanicami využitím slnečnej energie pre nabíjanie elektromobilov doma v domácnosti. My sme v prvé rozšírili medzi verejnosť, že, aby to bolo aj pre verejnosť prístupné na parkoviskách, na budovách a podobne. 
Moderátor:
Ondrej doplní. Ako by to podľa Vás mohlo vyzerať v praxi, aby sme si to vedeli predstaviť? 
Ondrej Hlaváč:
Chceli by sme, aby sa využívali hlavne parkovacie miesta v mestách, využívali to slnečné žiarenie, ktoré dopadá a premieňalo by nám nejakú energiu, z ktorej by sa mohli dobíjať elektromobily alebo inštalovať fotovoltaické články na veľké plochy budov, ktoré sú tiež v podstate nevyužité, aby sme tiež zbytočne nezastavovali si poľnohospodárske plochy kde môžme pestovať rastliny. 
Moderátor:
Prídeme s autom niekam na isté miesto, ktoré je istým spôsobom zabezpečené fotovoltaickými článkami a…
Ondrej Hlaváč:
Ono nám v podstate vyrobí energiu pre náš elektromobil. Máme ho rovno na mieste. My nepotrebujeme ho nejako ten elektrický prúd prepravovať, ale v podstate ho čerpáme rovno z toho miesta. 
Moderátor:
Áno je to nabíjacie miesto. Táto myšlienka nie je nová, ale je to dosť komplikované dostať do praxe. 
Ondrej Hlaváč:
Vyžaduje si to hlavne veľkú investíciu čo sa týka tých fotovoltaických článkov. 
Moderátor:
Ako ste skončili na súťaži, ktorú vypísala automobilka pri Žiline? 
Milan Medvedík:
Umiestnili sme sa na treťom mieste. 
Moderátor:
Čo ocenila porota na Vašom projekte? 
Milan Medvedík:
Prezentovali sme model. Boli radi, že sme mali nejakú praktickú ukážku, lebo boli tam aj niektorí, ktorí mali len teoretické vedomosti o tom a nemali model. 
Moderátor:
Prečo Vás zaujíma táto téma odhliadnuc od toho, že vlastne študujete aj to čo vlastne možno budete robiť v profesionálnom živote?
Milan Medvedík:
Sme elektrotechnická, ale, ale zaujíma nás aj životné prostredie a ochrana životného prostredia.
Moderátor:
Viete si predstaviť, že kde by ste pôsobili po skončení školy? 
Milan Medvedík:
Chcel by som skúsiť vysokú školu elektrotechnického zamerania. 
Moderátor:
Ťažká škola. 
Milan Medvedík:
Tak treba skúsiť. 
Moderátor:
Ondrej? 
Ondrej Hlaváč: 
Tiež by som chcel na nejakú vysokú školu ešte skúsiť a pokiaľ nie tak niekde tejto oblasti sa venovať. 
Moderátor:
A ako hodnotíte svoje pôsobenie na tejto škole kde ste? 
Ondrej Hlaváč:
Kolektív máme dobrý kde sme všetci v podstate v triede chalani. Čo sa týka pedagógov, že je ako záujem pedagógovia dokážu pracovať so žiakmi, pokiaľ vidia nezáujem tak ani pedagógovia nejako potom v podstate neriešia.
Moderátor:
Áno je to tak. A vybavenie to čo potrebujete na vyučovanie?
Milan Medvedík:
Majú tu dobré vybavenia aj PLC-čka aj programy aj celkovo dá sa, dobré. 
Moderátor:
Milan Medvedík a Ondrej Hlaváč zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline skončili v súťaži technických talentov Kia Inovation Award tretí. Pracovali na čo najšetrnejšom ekologickom využití solárnej energie do elektromobilov prostredníctvom verejných solárnych panelov, fotovoltaických článkov na budovách a parkoviskách. Super. Po pesničke ich pedagóg zo žilinskej Strednej odbornej školy elektrotechnickej.

 

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.