15. 01. 2013 Nadácia Pontis

Košická Oáza prešla rekonštrukciou, na prestavbe sa podieľali aj klienti

Oáza - nádej pre nový život n.o. poskytuje sociálne služby pre viac ako 100 chudobných v útulku a nocľahárni v Záhrade Bernátovce.

Priestory sociálneho zariadenia n.o. Oáza – nádej pre nový život prešli po roku a pol rozsiahlou rekonštrukciou, pri ktorej pomáhali aj samotní klienti. Pribudla nadstavba s kapacitou 40 miest. Dnes má už prvých obyvateľov. „Prestavba už je otvorená. Musíme ľudí v tomto zimnom období ubytovať, aby neostávali v mrazoch vonku. Dovoľuje nám to pomôcť ľuďom, ktorí nemajú kam ísť po prepustení z nemocnice. Dôležité je to aj pre mesto Košice, ktoré potrebuje umiestniť ľudí v sociálnom zariadení ako sme my,“ hovorí riaditeľ Oázy – nádej pre nový život Peter Gombita.

Starostlivosť aj ubytovanie

V nových priestoroch ubytovali aj klientov, ktorí sa osvedčili. Ako Gombita uviedol, ocenili, že nepijú, vedia pracovať a udržiavajú si poriadok. V izbách sú ubytovaní po troch, štyroch a vo väčších izbách aj po piatich. Klienti si platia za starostlivosť, ubytovanie a stravu od 20 do 30 eur mesačne, časť si vedia aj odpracovať. Jedna časť nadstavby je už s kúpeľňami, druhá má spoločné hygienické priestory. „Okrem klientskych izieb pribudla nová kaplnka, spoločenská miestnosť, knižnica, kde chceme realizovať biblioterapiu, kancelárske a samostatné priestory pre psychologickú poradňu. Celkový rozpočet na nadstavbu vychádzal na 400 tisíc eur, no dokázali sme to za menej ako polovicu. Časť práce urobili aj samotní klienti ako výpomoc pri odborných prácach alebo i samostatne ,“ povedal Gombita.

Pracovná terapia

Medzi obyvateľmi sú zdravotne ťažko postihnutí, duševne chorí, mladiství z detských domovov, ale aj ľudia po výkone trestu. Oázu podporuje mesto Košice, Košický samosprávny kraj a darcovia. O chudobných sa tu starajú sociálni pracovníci, zdravotná sestra, právnik a psychológ. Ako uviedol Gombita, pozitívne výsledky dosahujú najmä v pracovnej terapii, vďaka čomu sa môže útulok a nocľaháreň rozvíjať. Pomocou webu www.lacnavypomoc.sk vyhľadáva pre nezamestnaných klientov brigádu či prácu. Oáza bojuje proti predsudkom a negatívnemu obrazu o chudobných organizovaním dobrovoľníckych dní v spolupráci s podnikmi v regióne, tvorivých dielní, besied v školách a rôznych kultúrnych podujatí pre verejnosť.