05. 02. 2013 Nadácia Pontis

Lekári v nemocnici nezistili, že mu rastie nádor!

Pochybili lekári! Samkovi Tóthovi (3) z Dolnej Stredy (okr. Galanta) minulý rok v máji začala rásť na krku hrčka.

Lekári ho liečili na angínu, čo drobčeka takmer stálo život. Na krku mu totiž rástol zhubný nádor. Na onkológiu do Bratislavy prišiel v poslednej chvíli. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že nebola správne stanovená diagnóza. Rodičia teraz zvažujú podanie trestného oznámenia. Samkov príbeh bol odvysielaný v galaprograme Srdca pre deti a dojal tisícky ľudí, ktorí mu držia palce, aby sa uzdravil. Srdce pre deti je charitatívny program denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis
Samka liečili antibiotikami na angínu. „Synček takmer zomrel. Keď sme prišli na onkológiu na bratislavské Kramáre, hneď ho operovali a nasadili mu chemoterapiu. Inak by podľa lekárov neprežil,“ hovorí smutne Samkova mama Veronika, ktorá podala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Prípad už vyšetrili a prizvali si aj konzultanta z oblasti pediatrie. „Úrad na základe dohľadu skonštatoval, že pacientovi nebola zo strany FN Nové Zámky správne poskytnutá zdravotná starostlivosť,“ ponajala povedala Soňa Valášiková, hovorkyňa ÚDZS. „Neboli vykonané a ani navrhnuté všetky potrebné vyšetrenia a nebola stanovená správna diagnóza dieťaťa,“ vysvetlila Valášiková. Nový Čas žiadal o stanovisko aj nemocnicu v Nových Zámkoch. „Daná záležitosť je v štádiu riešenia. V zmysle platnej legislatívy máme možnosť podať rozklad a počkať si na verdikt v rámci druhostupňového konania,“ uviedla Ľubica Juríková, hovorkyňa FNsP Nové Zámky. Rodina si už najala právnika a zvažuje podať trestné oznámenie. Samkovi v máji pri operácii nedokázali odstrániť celý nádor, podstupoval preto chemoterapiu. Dlhé mesiace bola jeho druhým domovom nemocnica. Aby mohol byť aspoň cez víkendy so svojím synom, prespával Samkov otec v aute pred nemocnicou. Jeden z cyklov chemoterapie sa mu skončil pred Vianocami, drobček aj napriek tomu musí často dochádzať do bratislavskej nemocnice na CT vyšetrenia a sono. Teraz sa im však pokazilo auto. Srdce pre deti sa rodine bude snažiť čím skôr pomôcť pri vyriešení tohto problému. „Za každú pomoc som veľ­ mi vďačná. Samkov nádor zatiaľ prestal rásť. Modlíme sa, aby to tak zostalo a mohol sa tešiť zo života tak ako iné deti. Stále mám však strach o jeho život,“ dodáva Samkova mama.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.