25. 06. 2013 Zodpovedné podnikanie

Lepšia bezpečnosť v bangladéšskych textilkách

Najmenej 24 módnych gigantov sa už zaviazalo k zlepšeniu bezpečnostných podmienok v textilných továrňach v Bangladéši.

Najmenej 24 módnych gigantov sa už zaviazalo k zlepšeniu bezpečnostných podmienok v textilných továrňach v Bangladéši. Podpísali dohodu, ktorá vyzýva k vytvoreniu nezávislých a prísnych bezpečnostných inšpekcií v továrňach ako aj k rekonštrukcii budov. Spád udalostí vyvolalo zrútenie textilky Rana Plaza na predmestí bangladéšskej metropoly Dháka z apríla tohto roku, pri ktorom zahynulo viac ako tisíc ľudí.

V Bangladéši pôsobí jeden z najväčších textilných priemyslov na svete, ktorý produkuje približne 80% exportu krajiny. Nachádza sa tam viac ako 4 000 textiliek, ktoré zamestnávajú približne 4 milióny ľudí.

V Rana Plaza sa nachádzalo päť tovární, ktoré ročne produkovali sedem miliónov kusov oblečenia. Pre túto budovu boli charakteristické nelegálne pristavené poschodia, ktoré boli neprimerane zaťažované technikou. Deň pred tragédiou sa v stenách budovy objavili veľké trhliny. Napriek obavám zamestnancov o svoju bezpečnosť, manažéri trvali na tom (pod hrozbou straty platu alebo fyzického násilia, aby nastúpili do práce).

Európski odevníci priznali svoj podiel viny 

V reakcii na nešťastie sa švédske H&M zaviazalo spolufinancovať zavedenie opatrení požiarnej bezpečnosti a rekonštrukcie budov textiliek v Bangladéši. „Požiarna bezpečnosť a bezpečnosť budov je pre nás mimoriadne dôležitá a do tejto oblasti vynakladáme množstvo úsilia a prostriedkov,“ povedala pre New York Times vedúca oddelenia pre udržateľnosť v H&M Helena Helmersson. 

H&M je najväčším odberateľom odevov vyrobených v Bangladéši a jeho rozhodnutie ovplyvnilo aj ostatné spoločnosti. V priebehu mája sa pod dohodu podpísali viaceré európske odevné reťazce, ako napríklad C&A, Mango, Benetton, Marks&Spencer, Primark, Next, Inditex- materská firma spoločnosti Zara, Carrefour, Tesco, Helly Hansen, Loblaws, Sainsbury’s či El Corte Inglés. 

Bezpečnostný plán, tzv. The Accord on Factory and Building Safety in Bangladesh, vyzýva k vytvoreniu nezávislých a prísnych bezpečnostných inšpekcií v továrňach ako aj k obnove a rekonštrukcii budov. Rovnako zvyšuje postavenie pracovníkov a odborov pri zabezpečovaní bezpečnosti tovární.

Americké firmy sa obávajú právnej zodpovednosti

K dohode sa v priebehu mája pridali iba dve americké spoločnosti – Abercrombie & Fitch a PVH Corporation, matka firiem Calvin Klein a Tommy Hilfinger. Ostatné americké firmy majú obavy z právnej zodpovednosti za nehody v textilkách.

Proti dohode najhlasnejšie vystupuje firma GAP, ktorej názor nezmenila ani medzinárodná petícia za zlepšenie podmienok bangladéšskych robotníkov, pod ktorú sa podpísalo milión ľudí. GAP sa prikláňa k vlastnej jednostrannej iniciatíve. Spoločnosť si údajne najala požiarneho technika, ktorý vykoná inšpekciu v 78 továrňach. Rovnako sa zaviazala vyčleniť 22 miliónov USD na pokrytie nevyhnutných konštrukčných zmien. 

Pod dohodu sa odmieta podpísať aj Wal-Mart, a to napriek tomu, že existujú priame dôkazy o tom, že továreň v Rana Plaza pre Wal-Mart šila džínsy. Rovnako ako GAP, Wal-Mart uprednostňuje vlastné aktivity. Spoločnosť sa zaviazala zaškoliť 2 000 manažérov bangladéšskych textiliek v oblasti požiarnej bezpečnosti.

Zdroj: triplepundit.com; ihrb.org; democracynow.org

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.