07. 07. 2015 Sociálne inovácie

Mari Kuraishi: Svet je plný problémov, ale my sme plní riešení

Mari Kuraishi bude rečníčkou na konferencii Rozvoj a demokracia, ktorá sa uskutoční 19. októbra 2015.

Mari Kuraishi je spoluzakladateľkou a predsedníčkou GlobalGiving.org, charitatívnej fundraisingovej webovej stránky, ktorá bola založená v roku 2002. Ktokoľvek si na tejto stránke môže vybrať projekt, ktorý chce finančne ho podporiť. Výber je pritom široký – či už chcete zachrániť primáty od nelegálneho obchodovania alebo prispieť na dodávky potravín pre ľudí zasiahnutých  zemetraseniami v Nepále či zvyšovať povedomie verejnosti o odpadoch v Arménsku, môžete si vybrať. Od roku 2002, bolo cez GlobalGiving vyzbieraných takmer 190 000 000 dolárov od zhruba 470 000 darcov, ktorí podporili 12 477 projektov.

Mari Kuraishi hovorí: „Svet je plný problémov, ale my sme plní riešení“. To je hlavným posolstvom prvej a najväčšej globálnej crowdfundingovej komunity pre neziskové organizácie. Každý, kto chce, môže podporiť vybraný projekt sumou minimálne od 10 dolárov (horná hranica je neobmedzená). Platí, že keď na projekt raz prispejete, bude o ňom dostávať správy a reporty, aby ste vedeli, na čo boli vaše peniaze použité.

Pred GlobalGiving Mari pôsobila vo Svetovej banke, kde manažovala a vymyslela niektoré z najviac inovatívnych projektov Svetovej banky. Titul bakalára získala v odbore história na Harvarde, neskôr absolventa štúdium v ruskej a japonskej histórie a politiky na Harvarde a Georgetown university. Okrem anglického a japonského jazyka hovorí po rusky, taliansky a francúzsky.

Kuraishi sa snaží o zvýšenie vplyvu svojej platformy na neziskových organizáciách, ktorým platforma slúži. Ako hovorí, okolo 40 percent jej partnerov sa každý týždeň prihlási do GlobalGiving, aby otestovali nové nástroje s cieľom zlepšiť ich účinnosť. Mari Kuraishi chce, aby ľudia a partneri vnímali platformu ako „globálne behaviorálne laboratórium“, v ktorom môžu testovať nové podnety a nájsť nové zdroje financovania.

Na konferencii Rozvoj a demokracia Mari Kuraishi bude rozprávať o tom, ako podporovať darcovstvo a ako získavať dary pre zahraničné humanitárne a rozvojové projekty. Okrem toho sa podelí o svoje skúsenosti v oblasti inovácií, fundraisingu a manažmentu projektov.

Mari Kuraishi vystúpi na konferencii v rámci Kapuscinsky development lectures.