19. 06. 2015 Filantropia

Martinka potrebuje špeciálne rehabilitácie

Cystická fibróza spôsobuje chronické poškodenie pľúc, pankreasu a ďalších orgánov. Akákoľvek suma od vás môže pomôcť.

Postupne bojujú s diagnózou

Martinka Novobilská (5) trpí zriedkavou zákernou chorobou – cystickou fibrózou. Tá spôsobuje chronické poškodenie pľúc, pankreasu a ďalších orgánov. „Cystickú fibrózu Martinke diagnostikovali asi dva mesiace po narodení. Jediné, čo som vtedy o tejto chorobe vedela je, že deti sa dožívajú len sedem rokov a je potrebná transplantácia pľúc. Vtedy sa nám zrútil svet,“ hovorí jej mama. Martinina rodina sa postupne naučila, ako sa dá s touto diagnózou bojovať a ako môžu Martinke predĺžiť život.

Pravidelne s ňou chodia na špeciálne rehabilitácie zamerané na respiračnú a pohybovú fyzioterapiu v Poprade, ktoré udržujú jej zdravotný stav v norme. Cvičenia jej pomáhajú prečistiť dýchacie cesty a zbaviť sa dočasne škodlivých látok z pľúc. Tento boj ich však stojí množstvo energie, síl a financii. „Je to o to ťažšie, že sme boli nútení pristúpiť k zavedeniu vývodu do žalúdka, ktorý slúži na kŕmrnie,“ dodáva.

Pomôžte Martinke predĺžiť jej život 

Na Slovensku sa ročne narodí asi 15 až 20 detí s týmto ochorením. Aj keď sa predpokladá sa, že každý dvadsiaty človek v populácii je nosičom tohto génu, len sa u neho ochorenie neprejavuje. Zdravotná poisťovňa však na rehabilitácie neprispieva. Aj preto Martinkina rodina potrebuje vašu pomoc. „Sme vďační za každú pomoc od ľudí, ktorí prispejú k tomu, aby sme skvalitnili život našej dcéry, uzavrela mama.

Pomôcť Martinke teraz môžete aj vy a to akoukoľvek sumou zaslaním prázdnej SMS na číslo 871 (hodnota 1 SMS je 5 eur) do tohto pondelka alebo do nedele 28. júna prostredníctvom programu Srdce pre deti. 

Ďakujeme.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.