11. 02. 2014 Nadácia Pontis

Máte už svoj sdrcový projekt na DobraKrajina.sk?

Máme dobré správy. Na DobraKrajina.sk pribudlo 20 nových a zaujímavých projektov, ktoré hľadajú možno práve vás.

Slovensko sa nachádza v rebríčku šťastia na 55. mieste na svete. Zároveň je piatou najskorumpovanejšou krajinou v Európskej únii. Ako túto situáciu zlepšiť? Na darcovskom portáli DobraKrajina.sk môžeme práve vďaka vám podporovať dobré iniciatívy šikovných ľudí a organizácií okolo nás. Máme dobré správy. Na Dobrej Krajine pribudlo 20 nových a zaujímavých projektov, ktoré hľadajú svojich darcov.

Pomôcť môže každý vo svojom regióne

Dievčatá z domu na polceste v Banskej Bystrici sa snažia osamostatniť aj tým, že sa učia šiť v krajčírskej dielni. Pomáha im pritom organizácia Animus Apertus, ktorá ich vedie k spoločnému snu – prísť na trh s originálnou módnou značkou Chaie Fashion, o ktorej ešte určite budete veľa počuť.

Združenie BROZ z Bratislavy prichádza s projektom Adoptujte si kozu. Aj symbolickou adopciou jednej kozy môžete prispieť k tomu, aby sa na lúky v Devínskej kobyle vrátili vzácne druhy orchideý. Brozáci sa štedrým ľuďom odplatia nezabudnuteľnými výletmi, na ktorých sa dozviete veľa nového.

Vráťme im detstvo

Ak by ste radi pomáhali deťom, môžete tak urobiť podporou rodičovského centra Detstvo deťom, ktoré založili učiteľky z Dobšinej. O ich príbehu ste už určite mnohí počuli. Eleonóra Liptáková a Erika Polgáriová napísali vlani v lete otvorený list ministrovi školstva, v ktorom pomenovali problémy, s ktorými sa denne v škole boria. List nepomohol a preto iniciatívu vzali do vlastných rúk. Učiteľky sa chcú v centre venovať mladým rómskym rodinám a ich deťom a učiť ich, ako funguje dobrá domácnosť. Budú sa v ňom venovať vareniu, deťom a vracať im plnohodnotné detstvo.

Za deťmi v Trnave, ktoré navštevujú Centrum voľného času Coburgovo, zasa budú chodiť dievčatá z Dielničky u Zlatej priadky. Deti často nemôžu navštevovať voľnočasové aktivity v centre mesta a tak zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Vďaka kurzom sa budú venovať tradičným remeslám, hudbe, tancu, získavať zručnosti a učiť sa komunikovať, spolupracovať a vzájomne sa rešpektovať.

Dajte si koláč s príbehom

Svojím kamarátom s mentálnym postihnutím chcú pomôcť v bratislavskom občianskom združení Bol raz jeden človek. Majú spoločný sen, ktorým je chránená dielňa na pečenie vynikajúcich koláčikov podľa originálnej receptúry. Koláčiky s príbehom budú predávať na rôznych podujatiach a neminú ani jedného darcu, ktorý sa ich rozhodne podporiť.

Vráťme život do miest

Na Dobrej krajine nájdete tento rok aj veľa zaujímavých iniciatív, ktoré sa venujú verejnému priestoru a vracajú život do miest. Takým je Vnútroblok, ktorý poskytuje priestor susedom na Sasinkovej v Bratislave vypestovať si v mobilnej záhrade vlastnú zeleninu a organizovať spoločné posedenia. Navyše, v tomto roku sa chystajú na ďalšiu. Aliancia Stará tržnica hľadá darcov, ktorí prispejú na opravu strechy, aby bratislavská tržnica naďalej mohla slúžiť vynikajúcim trhom, kde si ľudia robia radosť.

Historické ulice Trnavy sa rozhodli oživiť aj ľudia z organizácie Bronco, ktorí organizujú lokálne trhy v podobe Trnavských rínkov. Do centra mesta, ktoré často zíva prázdnotou, tak vracajú ruch a život.

V Návrate budú môcť vďaka vám začať so zaujímavou terapiou pre deti pomocou hry s pieskom. Dogazyl, ktorý poskytuje na bývalom majeri V Dunajskej strede útočisko pre nechcených psov, bude môcť rozšíriť svoje priestory. ID Space team bude môcť pokračovať v rozvíjaní mladých talentov v Bratislave a Transparency International Slovensko prispeje aj pomocou vašich darov k otvoreným súdom a kvalitnejšiemu výkonu sudcov.

Ak ešte nemáte vybraný svoj projekt, navštívte DobraKrajina.sk. Nikdy neviete, či práve dnes niekto nebude potrebovať vašu pomoc. Ak spojíme sily a každý prispeje čo i len malou čiastkou, Slovensko bude oveľa rýchlejšie lepšou a krajšou krajinou.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.