13. 06. 2014 Nadácia Pontis

Medickú záhradu v Bratislave skrášľuje dnes vyše 60 dobrovoľníkov

Vyše 60 dobrovoľníkov z rôznych firiem si to dnes namierilo do Medickej záhrady

http://www.24hod.sk/medicku-zahradu-v-bratislave-skrasluje-dnes-vyse-60-dobrovolnikov-cl292550.html

Obliekli si červené tričká a do rúk vzali štetce i rýle. Špinavý a grafitmi posprejovaný múr zamaľovávajú na bielo a vysádzajú pri ňom rastlinky. Zapojili sa totiž do podujatia Nadácie Pontis Naše mesto.

Ľudia by sa nemali starať len o seba, ale aj o svoje okolie a o iných. Za posledných 15 rokov je skutočnosť iná, veľa ľudí sa premiestni z jedného miesta na druhé a zaujíma ich len to, čo majú pod nosom, vraví Martina Tichá zo staromestského miestneho úradu, ktorá dnes dobrovoľníkov v Medickej záhrade koordinuje.

Dobrovoľníctvo ukazuje to, že aj keď nebývam na mieste, odkiaľ pochádzam, môžem skrášliť okolie pre iných, dodáva. Presne 62 dobrovoľníkov prišlo do Medickej záhrady z piatich firiem a z britského veľvyslanectva. Postav naše mesto na nohy – odkazujú dnes na svojich tričkách. Dlhý špinavý múr sa v záhrade postupne mení na sivobiely. Grafitmi je ale znečistený aj kamenný plot zo strany Špitálskej ulice. Ten však nemá v správe mestská časť, patrí lekárskej fakulte. Ale ak farba nebude až taká výrazná, možno natrieme aj ten, podotýka Tichá. Pri plote dobrovoľníci zasádzajú aj popínavé rastlinky, aby sa plot časom zahalil do zelene. Bude tam brečtan či pavinič. Chceme postupne zazelenať celý plot. Dnes urobíme len nejakú časť, pretože tu nie je žiadna automatická závlaha a keďže je plot južne orientovaný, nevieme, ako sa brečtany chytia. Každá rastlina má iné nároky, dodáva.

Desiatky dobrovoľníkov dnes v Bratislave čistia aj priestor areálu Prüger-Wallnerovej záhrady, ktorá sa nachádza v blízkosti Horského parku. Odstraňujú náletovú zeleň, biologický aj komunálny odpad, čistia prístupové cestičky aj vnútro skleníkov. Maľuje sa aj zábradlie na Ružinovskej a Tomášikovej ulici v Ružinove či oplotenie, preliezky a hojdačky v detských jasliach na Hollého ulici. Ďalší dobrovoľníci v gumákoch zbierajú odpadky v potoku Vydrica a iní čistia brehy Malého Dunaja na člnoch.

Čistiaca úderka zasiahne pri odstraňovaní skládky pri cyklotrase pod Prístavným mostom na ružinovskej strane Dunaja a pomáhať sa bude aj pri záchrane bunkra z prvej svetovej vojny, avizovala Petra Nagyová z Nadácie Pontis. V Útulku sv. Lujzy v Bratislave sa má dnes zase variť guláš pre ľudí bez domova a ďalší dobrovoľníci dnes strávia čas so seniormi na vozíčkoch na prechádzke Starým Mestom.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.