Metóda Housing First pomáha mestám úplne vyriešiť bezdomovectvo

Bezdomovectvo sužuje snáď každú krajinu. Niekde s ním majú väčší problém, inde zas menší, no v istých krajinách sa blížia k jeho úplnému vyriešeniu.

Housing First (či „ubytovanie predovšetkým“) je program, ktorý vznikol v Holandsku. Jeho filozofia riešenia bezdomovectva je značne odlišná. Zatiaľ čo bežné spôsoby fungujú na princípe „ak chce človek ubytovanie, musí sa prispôsobiť“, Housing First to zobral z opačného konca. Aby sa ľudia bez domova opäť zaradili do spoločnosti, musia na to mať zázemie. A preto je prvý krok stabilné ubytovanie bez podmienok. Ukázalo sa totiž, že pokiaľ sa človek musí prispôsobiť viacerým podmienkám, výsledný efekt je veľmi slabý a vynaložené náklady veľmi vysoké.

Vyvracia zaužívané predstavy

Mnohí ľudia na systém hľadia skepticky. Zastávajú názor, že ľudia bez domova sa majú postaviť na nohy sami a nemajú byť leniví. Taký bol aj Lloyd Pendleton, súčasný riaditeľ Homeless Task Force v Utahu. Jeho názor zmenila až konferencia na tému bezdomovectva v roku 2003. Dozvedel sa, že na Housing First sa minie menej peňazí než na bežné služby súvisiace s ľuďmi bez domova, ako sú napríklad záchytka či väzenie pre neprispôsobivých jedincov.

Pendleton sa rozhodol začať s programom Housing First v Salt Lake City. Ubytovanie poskytujú ľuďom bez domova, ktorí sú na ulici dlhodobo a majú závažné zdravotné problémy. V prvej fáze ubytovali 17 najvažnejších „prípadov". Ani po dvoch rokoch svoj „domov“ nikto neopustil.

Ubytovne samozrejme nie sú zadarmo. Užívateľov stojí nájom  50 $ mesačne alebo 30 % ich mesačného príjmu., podľa toho, ktorá suma je vyššia.

Po pilotných testoch projekt Housing First spustili celoštátne, ako prvá krajina na svete. V roku 2015, teda 10 rokov od zavedenia, bol v Utahu problém s bezdomovectvom znížený až o 91%!

Housing First aj v Čechách

Projekt Housing First odštartovali už aj v Čechách, konkrétne v Brne. V prvej fáze sa rozhodli poskytnúť ubytovanie 50 rodinám bez domova. Do tejto kategórie spadajú aj tie, ktoré majú napríklad „na krku“ exekúcie, či s neustálym pocitom ohrozenia. Výber rodín bol náhodný a ponúkol im byty naprieč mestom medzi „normálnou“ populáciou. Ide však len o začiatok dlhého procesu. Rodiny budú počas nasledujúcich dvoch rokov sledovať a poskytovať im potrebnú pomoc sociálni pracovníci.

„V Brne sme v spolupráci s množstvom sociálných pracovníkov, úradníkov a politikov naplánovali celkovú stratégiu ukončovania bezdomovectva, zámerne  hovorím ukončovania," povedal v rozhovore pre Český rozhlas Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení. Nejde tak o snahu kontrolovať a riadiť bezdomovectvo, ale o pokus s úplným skoncovaním problému.

Viac o Housing First si môžete prečítať na týchto miestach:

Housing First v Brne - Český rozhlas

Housing First v Brne - Respekt