Miroslav Lajčák po konferencii Rozvoj a demokracia odovzdal cenu chirurgovi Jurajovi Bencovi

Slovenský lekár Juraj Benca, ktorý pomáhal aj zraneným po zemetrasení na Haiti, si prevzal Zlatú plaketu od ministra zahraničných vecí M. Lajčáka.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák včera odovzdal ocenenie SlovakAid chirurgovi Jurajovi Ben

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák včera vystúpil pred účastníkmi 3. ročníka konferencie Rozvoj a demokracia v priestoroch bratislavského hotela Austria Trend, ktorú organizovala Nadácia Pontis. Za 25 rokov budovania demokracie Slovensko získalo dôležité skúsenosti s integračnými procesmi, budovaním inštitúcií a občianskej spoločnosti. „O naše skúsenosti sa delíme s našimi partnermi nielen v Európe, ale aj na Balkáne a v ďalších rozvojových krajinách,“ vysvetlila Lenka Surotchak, riaditeľka Nadácie Pontis. Konferencia sa tento rok venovala zapájaniu podnikateľov do rozvojovej spolupráce a užšej spolupráci krajín V4 v rozvojových a rozvinutých krajinách. „Našim cieľom bolo podporiť ich spoluprácu, zvýšiť efektivitu vynaložených finančných prostriedkov a vytvoriť väčší dopad pomoci Slovenska a ďalších krajín V4 v cieľových krajinách,“ dodala Lenka Surotchak.

Pomáhal v južnom Sudáne, Ugange i na Haiti

Zlatú plaketu ministra Miroslava Lajčáka pre terénneho pracovníka v rozvojovej spolupráci si po konferencii prevzal Juraj Benca, ktorý dnes pôsobí ako prorektor Vysokej školy sv. Alžbety a chirurg Národného onkologického ústavu v Bratislave. Už viac ako 10 rokov pôsobí v humanitárnych a rozvojových projektoch ako lekár, koordinátor a logista. Absolvoval viac ako 15 misijných pobytov v Keni, v Južnom Sudáne, v Kambodži, v Burundi, v Ugande, v Lesothe, v Tanzánii a na Haiti. Zároveň bol koordinátorom 3 projektov SlovakAid v Keni a jedného v Južnom Sudáne. Špecializuje sa na tropickú medicínu v rozvojových krajinách a pracuje aj v mimovládnej organizácii Dvojfarebný svet.

„Ešte nikdy nebolo prepojenie medzi našou zahraničnou a rozvojovou politikou také intenzívne ako v posledných mesiacoch, keď západný Balkán postihli ničivé povodne, vyhrotila sa situácia na našich východných hraniciach, dramaticky rastie počet utečencov z Afriky i Blízkeho východu a v západnej Afrike zúri smrteľný vírus eboly. Som rád, že naši občania nestoja bokom a z tohto pohľadu má udeľovanie ceny SlovakAid stále väčší zmysel – ako uznanie tým, čo sa osobitne aktívne zapájajú do rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci," povedal minister Miroslav Lajčák.

Ďalšími nominovanými na ocenenie boli ekológ a klimatológ Lukáš Zorád (Človek v ohrození) a projektový manažér Ján Rusnák.

Komentáre