05. 12. 2013 Nadácia Pontis

Moderné technológie budú pomáhať rozvíjať reč

Vyše 50 autistických detí bude môcť využívať tablety so špeciálnymi aplikáciami pre podporu komunikácie, zlepšenie reči a čítania.

Nadačný fond Lenovo v Nadácii Pontis v roku 2013 prostredníctvom filantropického programu Viem ti povedať podporil 13 organizácií, ktoré sa venujú deťom a mládeži s poruchou autistického centra (PAS) a sprievodnou poruchou komunikácie a reči. Autistickým centrám, špeciálnym školám a občianskym združeniam, poskytujúcim dennú starostlivosť, sme 3. decembra darovali 51 tabletov s  aplikáciami Tap-to-talk alebo ABCD podľa potrieb pre konkrétne deti. Dobrovoľníci zo spoločnosti Lenovo poskytli k aplikácii Tap-to-talk zároveň školenie a konzultácie.

S pomocou piktogramov v aplikácii Tap-to-talk budú mocť nehovoriace deti aktívnejšie komunikovať so svojím najbližším okolím – s rodinou, blízkymi ľuďmi, osobným asistentom. „Mnohé deti s autizmom stále používajú na základnú komunikáciu rôzne knižky, opasky či náhrdelníky s komunikačnými kartičkami. Preto komunikácia asistenta a rodiny s dieťaťom pomocou tabletu s touto aplikáciou môže výrazne zvýšiť kvalitu komunikácie. Ak sa podarí zlepšiť porozumenie dieťaťa, uľaví sa aj celému jeho okoliu,“ hovorí riaditeľka autistického centra Andreas, Kateřina Nakládalová.

Aplikácia ABCD dokumentovaným spôsobom rozvíja reč a čítanie detí s PAS a detí s dysfáziou (narušený vývin reči). Výuka aplikácie reálne prebieha v súčasnosti v špeciálnej triede bežnej materskej školy v Petržalke. Autorom aplikácie je Ing. Dušan Baranec, otec dieťaťa s PAS.Výuka používania oboch aplikácií si vyžaduje odborné vedenie špeciálnym alebo liečebným pedagógom.

Organizácie, ktoré získali 51 tabletov s pomocnými aplikáciami:

Autis, občianske združenie pri trenčianskom autistickom centre Pro Autis, cTrenčín

Občianske združenie Detská komunita, Žilina

Spojená škola internátna, Považská Bystrica

Spojená škola Pod kalváriou, Topoľčany

Špeciálna základná škola internátna, Bytča

Špeciálna materská škola, Bytča

Základná škola s materskou školou, Vrádište

Spojená škola internátna, Nitra

Materská škola Iljušinova, Bratislava

Spojená škola internátna, Levice

Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, Prešov

Špeciálna základná škola, Dubnica nad Váhom

Autistické centrum Andreas n.o., Bratislava

 

 

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.