09. 03. 2018 Nadácia Pontis

Na Luníku začali pred šiestimi rokmi a dnes sa od nich učí svet

Jeden z príkladov zodpovedného podnikania, zdravotní asistenti sa osvedčili. Fungujú aj v ďalších krajinách.

Keď v roku 2008 Paul van Hoof, vtedajší generálny riaditeľ GlaxoSmithKline Slovakia (GSK), navštívil rómske osady na východnom Slovensku, videl ľudí, ktorí žijú v príšerných podmienkach, s vysokou chorobnosťou a s nízkym hygienickým štandardom.

To Paula aj jeho kolegov inšpirovalo, aby spoločne s Asociáciou pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) rozbehli projekt Spoločne za lepšie zdravie, ktorý priniesol zdravotnú osvetu ľuďom na okraji spoločenského záujmu. Začali v roku 2008 v obciach Svinia a Jarovnice na východe Slovenska.

ACEC mala už v tom období reálne skúsenosti s prácou v rómskych komunitách. Aj na základe tejto iniciatívy je v SR realizovaný národný projekt Zdravé komunity. V súčasnosti zamestnáva takmer 300 Rómov v dotknutých regiónoch, je financovaný štátom a popri projekte spoločnosti GSK výrazne prispieva k zlepšovaniu zdravia Rómov.

 

Osveta aj očkovanie

Jednou z lokalít, kde asistenti v rámci projektu GSK pôsobili v roku 2017, je aj košické sídlisko Lunik IX. Je tu najväčšia hustota rómskeho obyvateľstva na Slovensku pripadajúca na jednu obec (100%) ako aj zvýšený výskyt zavšivenia, svrabu, tuberkulózy a žltačky.

„Naši asistenti zdravia pozývajú na preventívne zdravotné prehliadky, ošetrujú poranenia a venujú sa zdravotnej osvete,“ hovorí Miriam Kejzlarová z GSK.

Okrem iného pomáhajú obyvateľom, ktorí trpia chronickými ochoreniami, merajú krvný tlak, dohliadajú na dodržiavanie kontrolných vyšetrení u lekárov a pravidelné užívanie liekov, ktoré majú pacienti predpísané.

„Bolo obdobie, keď musela prísť ku mne domov aj niekoľkokrát za deň, ba dokonca v noci,“ opisuje svoju skúsenosť so zdravotnou asistentkou obyvateľka mestskej časti Lunik IX., ktorá zdravotnú osvetu a asistenciu využívala pravidelne kvôli problémom s vysokým tlakom.

„Stalo sa dokonca už aj to, že musela ísť so mnou na urgentný príjem,“ hovorí pacientka a dodáva, že asistentka ju vždy upokojila, vyšetrila, podala jej tie správne lieky a inštruovala ju, čo má robiť, ak by sa jej znova priťažilo.

Vďaka podpore GSK pôsobia na Luníku IX od roku 2012 šiesti asistenti osvety zdravia – dobrovoľníci pod vedením koordinátorky. Len v roku 2017 pomohli viac ako 18 300 klientom, z čoho bolo 4 284 pozvaných detí na očkovanie a preventívne lekárske prehliadky.

Táto komplexná a dlhodobá téma si však vyžaduje zapojenie viacerých strán. Mimovládny sektor je v projekte zastúpený okrem ACEC aj Platformou na podporu zdravia znevýhodnených skupín.

Zo slovenského svetový

Projekt GSK neostal len na Slovensku. Rozšíril sa aj do iných stredoeurópskych krajín. Dnes funguje v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a v Bulharsku. V každej krajine ho s podporou GSK realizujú relevantné mimovládne organizácie.

V súčasnosti je projekt Spoločne za lepšie zdravie motorom stabilizácie zdravotnej mediácie v rómskych komunitách v Európe. Partneri realizujú lokálne aktivity a zároveň spoločným úsilím prispievajú k zlepšeniu zdravia 12 miliónov Rómov v Európe. GSK v tomto partnerstve stále aktívne zastupuje Paul van Hoof – napriek zmene pozície a odchodu zo Slovenska.

„Táto téma zostala jeho srdcovou záležitosťou,“ povedala Kejzlarová.

Už po osemnásty raz udelí Nadácia Pontis ocenenie Via Bona. To ako jediné na Slovensku zviditeľňuje príklady zodpovedného a férového podnikania. Inšpiruje nimi ďalšie firmy, aby nad rámec zákona pomáhali okoliu a zamestnancom, životnému prostrediu, bojovali s korupciou alebo riešili spoločensky dôležité témy.

Do aktuálneho 18. ročníka firmy prihlásili 48 nominácií. Spomedzi nich porota posunula do druhého kola 22, ktoré budú súťažiť o víťazstvo v ôsmich kategóriách. Deviateho víťaza vyberú čitatelia denníka SME, ktorí za svojho favorita môžu zahlasovať do 5. apríla. Stačí si pozrieť osem nominácii a v pripravenej ankete kliknúť na názov firmy, ktorej chcete dať hlas.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.