27. 10. 2017 Nadácia Pontis

Nadácia Pontis pomáha Slovensku

Bojuje proti korupcii. Vzdeláva mladých. Zabezpečuje zdravotnú starostlivosť. Pomohla tisíckam detí, nepočujúcim či ľuďom s autizmom. A nielen to!

Bojuje proti korupcii * Vzdeláva mladých * Zabezpečuje zdravotnú starostlivosť BRATISLAVA – Pomohla tisíckam detí, nepočujúcim či ľuďom s autizmom. A nielen to! Šíri zodpovedné podnikanie či bojuje proti korupcii. Nadácia Pontis práve dnes oslavuje 20 rokov od svojho založenia. A môže mať úsmev na tvári, pretože počas svojho pôsobenia vykonala veľa dobrého a podarilo sa jej obrátiť množstvo osudov k lepšiemu.

Cesta k úspešnej pomoci slabším a zraniteľným pritom nebola vôbec jednoduchá. Koncom 90. rokov sa krajina zmietala v následkoch po divokej privatizácii. Vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA nazvala dokonca Slovensko „čiernou dierou Európy“. Ale nebolo všetko také tmavé, ako sa zdalo. Silne sa totiž rozbiehal neziskový sektor, ktorý chcel zmeniť našu krajinu k lepšiemu. Práve v týchto ťažkých časoch, v roku 1997, vznikla Nadácia Pontis

Najdôležitejšie míľniky

Obrovská účasť vo voľbách – 1998 Predvolebná kampaň Ro(c)k volieb bola jednou z prvých aktivít, s ktorými sa Nadácia Pontispredstavila verejnosti. A to s obrovským úspechom. V rámci kampane prehovorili k ľuďom speváci, herci či celé kapely, aby vyzdvihli veľký význam účasti vo voľbách. Počet mladých prvovoličov sa oproti predošlým voľbám (20 %) podarilo zvýšiť až na 80%-nú účasť mladých. „Karta sa obrátila. Toto boli naozaj voliči zmeny, ktorí hlasovali za demokratické strany,“ spomína výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak.

Ochrana slabších – 2003 Ľudia v najväčšej núdzi neskončili vďaka Nadácii Pontis na ulici. Naopak, získali strechu nad hlavou a pomoc. Mnohým sa doslova podarilo odraziť z dna. „Pomáhame aj fyzickým osobám v ťažkej zdravotnej a sociálnej situácii. Spravujeme firemné programy, ktoré ich finančne podporujú,“ doplnila Surotchak.

Zodpovedné podnikanie – 2004 V ďalších rokoch priniesla Nadácia Pontis do našich končín koncept zodpovedného podnikania, ktorý prevzala zo zahraničia. „Firmy postupne zlepšovali svoj prístup k okoliu, zamestnancom, zákazníkom aj životnému prostrediu,“ vysvetľuje Surotchak.

Srdce pre deti – 2011 V spolupráci s vydavateľským domom Ringier Axel Springer prevzala Nadácia Pontis správu úspešného charitatívneho programu Srdce pre deti, ktorého cieľom je pomáhať deťom s vážnym zdravotným znevýhodnením a v núdzi aj prostredníctvom denníka Nový Čas.

Odstraňovanie korupcie – 2012 Vznikol unikátny Fond pre transparentné Slovensko, cez ktorý dnes 23 rešpektovaných firiem podporuje zvyšovanie vymožiteľnosti práva, kontrolu tendrov a odborné návrhy na zlepšovanie spravodlivosti a férovosti prostredia. Vzdelávanie vďaka Generácii 3.0 Tento rok nadácia rozbehla projekt Generácia 3.0, ktorý šíri inovatívne vzdelávacie prístupy do škôl.