Nadácia Pontis ukončila školenia tuniských aktivistov

Nadácia Pontis ukončila v decembri sériu školení v Tunisku.

15. január 2013 - Nadácia Pontis ukončila v decembri sériu školení v Tunisku, ktoré boli zamerané na prípravu a vedenie advokačných kampaní a občiansky aktivizmus miestnych mimovládnych organizácií. Tunisania získali poznatky ešte v Bratislave. Ich cieľom bolo odovzdávať skúsenosti ďalším aktivistom v krajine.

Školenia pre 54 občianskych aktivistov z Tuniska sa počas novembra a decembra uskutočnili v Tunise, Kairouane, Gafse a v meste Houmt Souk na ostrove Djerba. Na nich sa venovali najmä tvorbe advokačných činností, obhajobe občianskych záujmov a najlepším príkladom úspešných advokačných  kampaní. Všetky boli súčasťou projektu Budovanie partnerstiev pre demokraciu v Tunisku, ktorý Nadácia Pontis odštartovala v júni 2012.

„Tuniským tréningom predchádzalo októbrové školenie v Bratislave, kedy sa 14 aktivistov z organizácii I Watch a OFIYA zúčastnilo seminárov zameraných na občiansku advokáciu, stratégie presadzovania verejného záujmu, komunikáciu s komunitami, verejnosťou, médiami a štátnymi inštitúciami, ale aj na verejnú politiku,“ vymenúva Tatiana Žilková z Nadácie Pontis, ktorá projekt koordinuje.

Tunisania sa na Slovensku oboznámili s našimi skúsenosťami s budovaním štátnych inštitúcií v podmienkach demokracie. Získali tiež možnosť nahliadnuť do fungovania organizácií ako Aliancia Fair Play, Transparency International Slovensko, Centrum pre filantropiu či Nadácia Pontis, ale aj slovenského parlamentu, Ústavu pamäti národa a diskutovali aj s vládnym splnomocnencom pre rozvoj občianskej spoločnosti Filipom Vagačom, zástupcami ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Tuniské organizácie by teraz mali pripraviť malé advokačné kampane zamerané na rozvoj miestnej komunity, ale aj celospoločenské otázky týkajúce sa transparentnosti a politickej zodpovednosti. „Nadácia Pontis vyberie päť z nich, ktoré od nej získajú malý grant na ich realizáciu vo výške 2000 eur,“ dodáva T. Žilková.

Partnerom tuniského projektu Nadácie Pontis je organizácia I Watch.„Ide o mladú organizáciu, ktorá sa sformovala počas Jasmínovej revolúcie a ktorú tvoria prevažne mladí ľudia s cieľom dohliadať na transparentnosť, politickú zodpovednosť a boj proti korupcii v krajine,“ hovorí.

Komentáre