05. 06. 2014 Nadácia Pontis

Naše Mesto bude patriť dobrovoľníkom

Tak ako v New Yorku aj na Slovensku budú ľudia skrášľovať mestá.

Nabudúci víkend sa firmy aj jednotlivci pustia do práce vonku.

BRATISLAVA. Budovanie komunitnej záhrady na streche, sadenie kvetov na námestí, natieranie zábradlí, upratovanie odpadkov, ale aj varenie a pomoc znevýhodneným ľuďom. Piatok 13. a sobota 14. júna sa budú niesť v duchu dobrovoľníckych aktivít.

V rámci podujatia Naše Mesto, ktoré organizuje Nadácia Pontis, sa do dobrovoľníckych aktivít plánuje zapojiť približne päťtisíc ľudí.  Nadáciu Pontis, ktorá podujatie organizuje, spočiatku inšpirovala akcia New York Cares, v rámci ktorej sa obyvatelia snažili skrášliť mesto. V súčasnoti už patrí k najväčším dobrovoľníckym podujatiam v strednej Európe.

Obleky za gumáky  

Mnohí sa zapoja do čistenia a skrášlenia verejných priestorov, vymaľujú zábradlie na Ružinovskej a Tomášikovej ulici, skrášlia Horský park, v gumákoch vyčistia potok Vydrica, ale aj brehy Malého Dunaja na člnkoch,“ vraví Petra Nagyová z Nadácie Pontis.  Dodáva, že k dobrovoľníkom sa pridajú aj zamestnanci zo skupiny firiem Engage, ktoré sa zaviazali k pomoci komunite a prihliadajú na dobrovoľnícku skúsenosť svojich zamestnancov.

Počas piatka budú dokonca pomáhať aj generálni riaditelia firiem, ktorí obleky vymenia za dobrovoľnícke tričká. Rady, čítanie a varenie  Prvýkrát sa bude na Slovensku konať aj Kreatívny maratón, počas ktorého kreatívci z PR a komunikačných agentúr pomôžu napríklad s tvorbou komunikačných stratégií neziskovým organizáciám ako sú Via Iuris, Člověk v tísni, Depaul či Proti prúdu.

Dobrovoľníci nebudú len upratovať, či maľovať. Budú napríklad variť guláš v útulku svätej Lujzy, alebo zoberú na prechádzku po Starom Meste vozíčkarov.  Novinkou tento rok bude aj celodenné dramatizované čítanie v Základnej škole Síbirska, ktoré má v deťoch vzbudiť väčší záujem o literatúru. Cez prestávky sa na chodbách bude len čítať vďaka dobrovoľníkom a hercovi Jurajovi Kemkovi, Pištovi Vandalovi, či Tiborovi Hujdičovi alias pánu Mrkvičkovi. Ďalší dobrovoľníci počas dňa vytvoria na dvore školy malú knižnicu.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.