02. 04. 2017 Nadácia Pontis

Niektoré bratislavské stavby zasvietia namodro

Bratislavský hrad, Most SNP aj Primaciálny palác budú v hlavnom meste svietiť v noci na pondelok (3.4.) namodro.

Zdroj: Mestské zásahy

Bratislava si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme, ktorý sa tento rok nesie v duchu búrania bariér a tvorby prístupnej spoločnosti. Na Slovensku je podľa posledných štatistík vyše 40 000 autistov.

„Modrým svetlom pomôžeme zacieliť povedomie verejnosti na túto vývinovú poruchu, ktorá ovplyvňuje viac ako 70 miliónov ľudí na svete,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Znížená schopnosť či neschopnosť bežnej komunikácie je jedným zo základných prejavov autizmu. Modrá farba je symbolom komunikácie a odkazom pre autistov, že svetu nie sú ľahostajní a že im chce rozumieť. Podľa občianskeho združenia Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom Bratislava (SPOSA) autizmus človeku bráni triediť informácie a porozumieť im, ovplyvňuje jeho komunikáciu s ostatnými a narušuje duševný vývoj dieťaťa v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti.

Pomáhajú chorým

SPOSA už viac ako rok úspešne vedie projekt Autisti v práci, ktorého cieľom je integrovať ľudí s autizmom do spoločnosti a navrátiť im sebaúctu a zmysel života.

Na Slovensku vznikla aj aplikácia Lentalk, ktorá má pomôcť deťom s autizmom pri komunikácii. Jej pravidelným používaním sa môže u autistov dosiahnuť zlepšenie verbálnych zručností a rozšírenie slovnej zásoby.

„Aplikácia môže významne prispieť aj k eliminácii problémového správania. To je veľmi časté u detí s poruchami komunikácie, práve z toho dôvodu, že je často výsledkom nejakej frustrácie, že dieťa sa nedokáže vyjadriť, alebo svet mu nerozumie,“ priblížila Veronika Gilanová z Nadácie Pontis, ktorá stála pri vzniku aplikácie a koordinovala jej prípravu.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.