19. 07. 2013 Zodpovedné podnikanie

Nike prináša aplikáciu o udržateľnosti materiálov

Firma Nike vyvinula aplikáciu, ktorá dizajnérom produktov umožní vybrať také materiály, ktoré majú menší dopad na životné prostredie.

Nová aplikácia výrobcu športového oblečenia Nike umožní návrhárom produktov pri zvažovaní výberu materiálov porovnať ich dopad na životné prostredie a vybrať tie najudržateľnejšie.

Aplikácia MAKING je špeciálne určená pre dizajnérov a výrobcov. Materiály, ktoré odevnícky priemysel používa, porovnáva v štyroch oblastiach dopadov na životné prostredie: spotreba vody, chemické zloženie, energetická náročnosť a odpadové hospodárstvo. Prostredníctvom priameho porovnania môžu návrhári rýchlo zistiť ako navrhnúť udržateľnejšie oblečenie.

„Našou cieľovou skupinou sú návrhári, ktorí už v okamihu dizajnu prijímajú zásadné rozhodnutia,“ povedala Hannah Jones, viceprezidentka pre udržateľné podnikanie a inovácie Nike. „Táto aplikácia je navrhnutá tak, aby im v reálnom čase pomohla prijať zodpovedné rozhodnutia o tom, aké materiály použiť.“

Ako s tým Nike prišla?

Spoločnosť spustila proces katalogizácie približne 750-tisíc materiálov, s ktorými pracuje, už pred niekoľkými rokmi. Každému materiálu bol pridelený určitý počet bodov podľa jeho vplyvu na životné prostredie a dlhodobú udržateľnosť.

Zo získaných údajov pôvodne Nike vytvorila index udržateľnosti materiálov (Materials Sustainability Index –MSI), ktorý uverejnila na webe. V záujme väčšieho využitia dát sa však Nike rozhodla aj pre vytvorenie mobilnej aplikácie, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť cez iTunes.

Prečo nás to zaujíma?

Očakáva sa, že globálny odevný priemysel do roku 2015 ročne vyprodukuje viac ako 400 miliárd m2 textilu. To je dostatočné množstvo na zakrytie celého štátu Kalifornia. Okrem toho, továrne na farbenie textilu spotrebujú na spracovanie 1 tony látky 200 ton vody. Odevný priemysel má preto markantný dopad na kvalitu životného prostredia a je žiaduce, aby sa zameral na väčšiu udržateľnosť svojej výroby. 

 

Zdroje:Nike9to5mac.comwired.com 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.
×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.