05. 11. 2013 Nadácia Pontis

Novinky z Pontisu, o ktoré by ste nemali prísť

Za uplynulé týždne sa udialo niekoľko veľkých zmien, o ktoré by ste nemali prísť.

Čakáme ďalšieho Pontis kolegu. Alebo to bude kolegyňa?

Mali by ste vedieť

Do Nadácie Pontis prišli noví ľudia – Soňa Borovská, Jožko Melichár, Sandra Štasselová a Ľubka Lukáčová. Kým Jožko posilnil tím charitatívneho projektu Srdce pre deti, Ľubka so Soňou sa pridali k tímu, ktorý sa venuje nadačným fondom a firemnej filantropii. Sandra zasa pomáha Anke Podlesnej a venuje všetku svoju energiu darcovskému portálu DobraKrajina.sk. Dievčatá do tohto piatka prijímajú projekty od neziskoviek, ktoré sa môžu uchádzať o podporu darcov. Určite by ste to nemali zmeškať.

Monika Smolová vedie nový tím

Monika Smolová, ktorá sa roky venovala Dobrej Krajine a každoročne vedie najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva Naše Mesto, sa stala seniorkou a programovou riaditeľkou pre novo vzniknutý pilier firemného dobrovoľníctva a pro bono. Súčasťou jej tímu je Monika Brošková, ktorá má na starosti program Hlavy pomáhajú a koordináciu Nášho Mesta. S Naším Mestom bude naďalej pomáhať aj Lucka Borovská, ktorá sa venuje tiež iniciatíve Advokáti pro bono. Ivka Králová organizuje jesenné a jarné zbierky šatstva a venuje sa tiež individuálnym dobrovoľníckym podujatiam, ktoré sú šité na mieru priamo firmám.

Čakáme na ďalšieho kolegu/ kolegyňu

Pontis rodina sa aj vďaka vašej podpore pomaly rozrastá. Dôverujete nám a my si to vážime. Bez vašej pomoci by sme nemohli spolutvoriť toľko zaujímavých projektov, ktorými v Pontise žijeme.

Tešíme sa, že už čoskoro medzi nás príde ďalší kolega alebo kolegyňa, aby pomohol Mirke Šáchovej s Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis. Mirka totiž čaká prírastok a hľadali sme niekoho, kto sa bude venovať našej dlhodobej spoločnej podpore nepočujúcich a ľudí so sluchovým postihnutím. Za uplynulý rok sme rozbehli veľa pekných projektov ako mobilný pedagóg alebo muzikoterapiu pre deti so sluchovým postihnutím zo Špeciálnej základnej školy internátnej na Hrdličkovej v Bratislave a radi by sme v nich pokračovali naďalej. Vaša odozva na Facebooku a prostredníctvom e-mailov, ktoré nám posielate ohľadne kurzov posunkového jazyka nás teší a sľubujeme, že urobíme všetko preto, aby sme v nich s Telekomom mohli naďalej pokračovať.

Pripomenuli sme si 10 rokov rozvojovej spolupráce

V polovici októbra sme spolu s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí  spoluorganizovali veľkú dvojdňovú Medzinárodnú konferenciu 10 rokov SlovakAid. Pri jej organizovaní viedla náš tím pre demokratizáciu a rozvojovú spoluprácu Simona Gembická. Pri konferencii sme sa snažili upriamiť pozornosť na prácu našich kolegov v slovenských mimovládnych organizáciách, ktorí pôsobia v rozvojových krajinách a v krajinách v procese demokratizácie a tranzície. Počas 10 rokov pôsobili v takmer 20 krajinách sveta a pracovali na viac ako 400 projektoch v Keni, Afganistane, Južnom Sudáne, v Bielorusku,  Tunisku, Srbsku, Macedónsku a v ďalších krajinách a odviedli tam obrovský kus práce.

Čo nové v oblasti spoločenskej zodpovednosti?

Na jeseň sa nášmu tímu, ktorý sa venuje zodpovednému podnikaniu, a vďaka Business Leaders Forum, podarilo zorganizovať zaujímavé jesenné semináre na témy flexibilita v práci a work-life balance zamestnancov alebo udržateľná doprava, kde sa účastníci dozvedeli aj to, že najlepšie auto vo firme je auto zdieľané. Čoraz viac otvárame otázky, ktoré sa týkajú flexibility zamestancov. Mnohí sa domnievajú, že ak dáme voľnosť zamestnancom, budú pracovať menej. Ale je to skutočne tak? Danielle Hartman, riaditeľka pre korporátne partnerstvá v Boston College Center for Work & Family je presvedčená, že takíto zamestnanci len pracujú inak a ich manažéri kladú dôraz na výsledky práce a nie na miesto, kde pracujú a čas, v rámci ktorého zamestnanci na svojich projektoch pracujú.

Už ste sa prihlásili na Fórum o firemnej filantropii?

Prípravy na Fórum o firemnej filantropii sú v plnom prúde. Je sa na čo tešiť, pretože sa budeme venovať jednej veľmi dôležitej téme: Robíme na Slovensku filantropiu dobre? Aj na túto otázku sa pokúsime dať spoločne odpoveď v nových priestoroch Gallerie Cvernovka v Connecte. Tí, ktorí nepoznáte budovu bývalej Cvernovky v Bratislave, sa máte na čo tešiť. Na fórum, ktoré sa uskutoční s podporou Telekomu a Nadácie Allianz, príde aj nezávislý expert na sociálne a kultúrne podnikanie Peter Scholten, Michal Meško z internetového kníhkupectva Martinus.sk, Lukáš Bakoš z Maxman Consultants a nebude chýbať ani sociológ Martin Bútora. Spoločne vytvoríme filantropickú mapu Slovenska a pozrieme sa, v ktorých oblastiach by sme mali pomáhať viac. Pomôžu nám aj zaujímaví ľudia, ktorí pracujú pre neziskový sektor. Nebude chýbať Zuzka Čaputová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS, Zuzka Števulová z Ligy za ľudské práva alebo violončelista Jozef Lupták, ktorý sa do slovenských miest snaží vrátiť hudbu a kultúru. Čo si od toho sľubujeme? Nové priateľstvá a nápady, ako efektívnejšie a zmysluplne pomáhať. Nezmeškajte, registrácie sú otvorené do tohto štvrtka 7. novembra. Registrovať sa môžete vyplnením registračného formulára aj na našej novej webovej stránke, o ktorej napíšeme viac čoskoro. 🙂

Ak ste zvedaví, čo sa deje u nás nové a chcete dostávať najnovšie informácie, môžete si nás pridať aj na Facebooku a sledovať naše podujatia, ktoré pre vás chystáme.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.