11. 01. 2016 Nadácia Pontis

Nový Čas pomáhal aj v roku 2015: Srdce pre deti rozdalo úžasnú sumu!

Sú malé, choré, bezmocné a často navyše žijú v biednych podmienkach!

To sú deti, ktorým Nový Čas roky pomáha cez svoj projekt Srdce pre deti.
Na zdravotnú starostlivosť, nevyhnuté terapie či zdravotnícke pomôcky prispel vlani celkovou sumou 437 792,61 eura. Čitatelia Nového Času však pomáhali aj inak – drevom na kúrenie, so stravou v školskej jedálni, nákupom školských pomôcok, doplnením chýbajúcej sumy na auto slúžiace na pravidelnú prepravu k lekárovi či na rekonštrukciu bytu na bezbariérový. Slováci opäť raz ukázali, že majú obrovské Srdce pre deti. Prinášame vám niekoľko príbehov detí, ktorým sa aj vďaka vám zlepšil život.

Sestrička chorého Henka prosila: Postavte bračeka na nohy!
Henrich Maňák (12) z Pruského v okrese Ilava do 9 rokov chodil a behal ako rovesníci. Potom mu diagnostikovali nevyliečiteľnú Duchennovu svalovú dystrofiu, ktorá ho pred troma rokmi pripútala na vozík. „Choroba graduje, ochabujú svaly, stráca sa svalová hmota, neskôr prestanú fungovať pľúca, srdce,“ opísal smutne jeho otec Jaroslav (42).
Na to, aby sa spomalil tento priebeh, potreboval chlapec, ktorého najväčším pokladom je jeho mladšia sestrička, špeciálny prístroj – motomed. Srdce pre deti ho milému chlapcovi Henrichovi zabezpečilo. Heňkovi pomáha v tom, že si môže rozhýbať kĺby, aby ich nemal také stuhnuté, veľmi ho totiž bolievali hlavne kolená. Trénuje pravidelne, snaží sa. Niekedy je mu tak dobre, že si nemusí pomáhať ani motorom, on si to sám aj nastaví a musím povedať, že ho to baví viac, ako keď má cvičiť so mnou,“ pochvaľuje si jeho mamina.

Štyri roky žili bez elektriny
Príbeh, z ktorého sa tisli slzy do očí. Neuveriteľné štyri roky žila opustená matka Lýdia Jeremenková (31) so svojimi tromi malými deťmi v tme. Lianka (6) a Riško (2) nepoznali, čo je to pustiť si večer rozprávku alebo zapnúť počítač. Večery trávili pri sviečkach. Najhoršie však bolo, že najstarší syn Ladislav (13) sa v takýchto strašných podmienkach musel učiť.
„Pri sviečkach je to ťažké, nielen čítať, ale aj písať si úlohy. O svetle môžem snívať,“ netajil nádejný športovec, ktorého rodina už finančne mlela z posledného a jej dlhy sa neustále zvyšovali. Neúplná rodina bez otca, žijúca z 310 eur mesačne, prežívala život v chudobe, ktorú si väčšina ľudí nevie ani predstaviť. Nový Čas o osude detí a ich matky napísal a smutný príbeh rodiny z Kráľovského Chlmca nenechal čitateľov chladnými. Záchrana prišla v pravú chvíľu. Vďaka štedrej pomoci Srdca pre deti, dostali deti ten najžiadanejší mikulášsky darček. V ich dome sa opäť svieti a dlhy sú preč!

Darček pre najmenších v nemocnici
Menej stresu a viac zábavy. To čaká malých pacientov na oddelení urgentného príjmu v nemocnici na bratislavských Kramároch. Nový Čas cez svoj projekt Srdce pre deti totiž odovzdal Detskej fakultnej nemocnici krásny darček v hodnote 4 400 eur. Vďaka nemu sa teraz najmenší pacienti na urgente môžu tešiť z čerstvo vymaľovaných stien a rôznych knižiek či didaktických pomôcok. Malí pacienti, ktorým rekonštrukcia najviac pomohla, sú z nových priestorov nadšení. „Páči sa mi viac vo vymaľovanej čakárni. Keby tu bolo všetko sivé, tak by sem nikto nechodil, bola by tu nuda,“ povedal Novému Času Dominik (9).
Prerobená čakáreň a nové maľby s detskou tematikou sa páčia aj jeho mamičke Jarmile (42). Vďaka príspevkom, ktoré sa celkovo prerozdelili v rámci projektu Srdce pre deti, sa v nemocniciach podarilo zlepšiť podmienky liečby a hospitalizácie, rovnako aj kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Projekt už podporil nemocnice po celom Slovensku, ako napríklad v Bardejove, v Myjave či v Banskej Bystrici. „Sme veľmi radi, že Srdce pre deti môže pomáhať aj naďalej. Pomaly sa blížime k desiatemu roku činnosti, čo považujeme za obrovský úspech,“ prezradila šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová.

Konečne sa mohla posadiť
Srdce pre deti pomohlo zlepšiť život aj malému dievčatku s detskou mozgovou obrnou z Banky pri Piešťanoch. Lea, žiaľ, nechodí, neovláda svoje rúčky, nedokáže ani sedieť, nerozpráva, nedrží poriadne hlavičku a nevie sa ani pretočiť. „Vie nám aj tak odovzdať veľa lásky a chceli by sme jej preto čo najviac uľahčiť už i tak ťažký život,“ povedala mamina Jana (30), ktorá pre svoje slniečko potrebovala kúpiť špeciálnu stoličku.

„Leuške by veľmi pomohla, nemusela by celý deň iba ležkať, ale mohla by sa na svet pozerať aj zo sedu. Naozaj by sme vám boli vďační, keby ste nám vedeli splniť náš sen. Sedieť je pre zdravé deti úplne bežná vec, no pre nás je takáto stolička veľmi finančne náročná,“ hovorila pani Jesenská s nádejou. Stalo sa a Srdce pre deti tak usmievavému dievčatku sprostredkovalo nový pohľad na svet.

Charitatívny projekt v číslach
Celková suma, ktorou Srdce pre deti pomohlo v roku 2015, je 437 792,61 €, individuálna pomoc konkrétnym deťom v celkovej výške 387 780,86 €, granty zdravotníckym zariadeniam v celkovej sume 50 011,75 €
322 žiadostí bolo v rámci projektu posúdených spolu s odborníkmi z Nadácie Pontis, z toho 254 schválených (mnohé žiadosti sa týkali aj viacerých detí).
Rok 2015 mal pritom 250 pracovných dní, takže na každý deň pripadlo schválenie minimálne jednej žiadosti.
62 316 najmenších sa dotkne celková pomoc projektu Srdce pre deti, z toho sme 316 deťom pomohli priamo cez individuálne žiadosti a 62 000 malých pacientov ročne pomoc pocíti v nemocniciach, ozdravovniach či liečebniach.
9 zdravotníckych zariadení: v Železne, Hrani, Banskej Bystrici, Myjave, Brezne, Bardejove a troch v Bratislave – získalo pomoc prostredníctvom grantov, ktorých cieľom bola humanizácia prostredia. Malí pacienti tak získali
krajšie priestory, v ktorých môžu príjemnejšie stráviť čas počas svojho pobytu v nemocnici či na liečení.
38 návštev sme v uplynulom roku absolvovali, aby sme aj osobne vyjadrili spolupatričnosť v ich trápení.
83 % detí, ktorým sme pomohli v roku 2015, je zdravotne znevýhodnených. Nezabúdali sme ani na tie, ktoré sú v sociálne ťažkej situácii (14 %). Žiaľ,
sú aj také, ktoré patria do oboch kategórií: ide o 3 % malých Slovákov
Novinka: Požiadajte o pomoc ešte jednoduchšie

Poznáte dieťa, ktoré potrebuje pomoc? Informujte jeho blízkych o Srdci pre deti. Žiadosť sa dá vyplniť priamo na stránke www.srdcepredeti.sk. Stačí v hornej časti kliknúť na sekciu pre žiadateľov a v nej otvoriť žiadosť o nefinančnú pomoc. V mene dieťaťa ju podáva jeho zákonný zástupca.
Majme srdce po celý rok
Pomáhat detom môžete zaslaním SMS na císlo 871.

TEXT SMS: SRDCE = jednorazový príspevok 5 €

START SRDCE = pravidelný mesacný príspevok 5 €

STOP SRDCE = bezplatné ukoncenie pomáhani

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.