13. 10. 2014 Nadácia Pontis

O ťažko chorého chlapčeka sa s láskou starajú prastarí rodičia

Pomôžte Kristiánkovi so špeciálnou stoličkou.

http://www.cas.sk/clanok/296209/o-tazko-choreho-chlapceka-sa-s-laskou-staraju-prastari-rodicia-pomozte-kristiankovi-so-specialnou-stolickou.html

Dokáže stáť v chodúľke a snaží sa chodiť. Starkých teší, že im stále viac rozumie a už povedal aj prvé slová. Dali by mu všetko na svete, ale skromný dôchodok im stačí len tak-tak na prežitie. Pre pravnúčika potrebujú špeciálnu stoličku, ktorá mu zaručí zdravé sedenie. Pomôcť mu môžete aj vy prostredníctvom Srdca pre deti, charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Kristiánko trpí následkami detskej mozgovej obrny, hydrocefalom, epilepsiou, nemá dobre vyvinuté pľúca ani obličku. Lekári mu nedávali nádej, ale všetkých prekvapil. „Je to také naše malé šidlo. Musíme naňho stále dávať pozor, aby niečo nevyparatil. Naťahuje sa, nahýna. Bojíme sa, aby sa neprevrátil aj so stoličkou a neublížil si,“ hovorí Eva, ktorá pravnúčikovi nahradila mamu. Vlastná sa ho pre jeho ťažkú chorobu zriekla.

Keď sa prarodičia Kristiánka v piatich rokoch ujali, nevnímal okolie. V ich obetavej starostlivosti pookrial. „Cvičím s ním každý deň,“ vysvetľuje starká. „V chodúľke už urobí pár krôčikov. Lepšie ovláda aj pravú ruku. Dôležité je, že chce sám cvičiť a bojuje. Má radosť zo života.“ Kristiánko už aj všetkému rozumie, sám rozpráva zatiaľ len jednoduché slová. Prababke povedal mama. „Mojím životným prianím je, aby aspoň chodil a nebol odkázaný celkom na druhých,“ vyznala sa prababička. Teší ju, že vyrástol a zosilnel, práve preto by však potreboval väčšiu a bezpečnejšiu zdravotnú stoličku. Zo sociálky na ňu dostali 788 €, ale stojí až 3 938 €. Toľko si zo skromných dôchodkov nemôžu dovoliť. Od Kristiánkových rodičov sa pomoci nedočkajú, a preto dúfajú v dobré srdcia ľudí.

Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Kristiánkovi môžete aj vy, a to zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo 871. Hodnota SMS je 5 €. Prispievať môžete ešte dnes, alebo navštívte stránku www.srdcepredeti.sk a pomôžte bankovým prevodom na tento účel do 25. októbra. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad rámec sumy 3 150 € potrebnej pre zakúpenie polohovacej stoličky pre hendikepovaných, pôjdu na Spoločné konto pre deti a budú Nadáciou Pontis prerozdelené medzi ďalšie detské príbehy.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.