14. 06. 2014 Nadácia Pontis

Ondrejko (10) ockovi odpovedá len žmurkaním

Pomôcť sa snaží aj Srdce pre deti, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Jozef (41) sa chcel vyhnúť inému autu a takmer prišiel o syna.

RUDNÁ – Keby sa dal vrátiť čas o tri roky dozadu! Ondrejko Horváth vtedy žiaril šťastím na oslavách 8. narodenín, no o pár dní sa celej rodine zmenil život. Endi, ako ho volajú blízki, po havárii upadol do bdelej kómy, v ktorej je dodnes. Rodičia sa však nikdy nevzdali a veria, že ich milovaný synček sa raz postaví na nohy.

Ondrejko bol usmievavý chlapec, ktorý si naplno užíval šťastné detstvo v kruhu rodiny. Všetko zmenila nehoda, pri ktorej sa jeho otec snažil vyhnúť inému autu a takmer prišiel o syna. Stalo sa to počas letných prázdnin v roku 2011. Jozef Horváth (41) bol vtedy na kamióne iba kúsok od ich obce Rudná (okr. Rožňava). Do kabíny zobral aj syna a už sa spolu vracali domov. „Odrazu sa proti nám vyrútila červená octavia, ktorá dostala šmyk. Snažil som sa predísť zrážke, no vlastný náves nás stiahol a narazili sme do svahu. Ondrejko vyletel cez bočné sklo a zostal pritlačený pod nárazníkom. Vinník sa tak zachránil…„,takto opísal najhoršie okamihy života otec chlapca, ktorý je doteraz v bdelej kóme. Endi totiž po nehode dlhšie nedýchal, minimálne desať minút, pokým sa ho podarilo vytiahnuť a oživovať. „Nemal mať prakticky žiadne šance a stále je uväznený vo svojom tele, ale žije! Rozumie a reaguje. Samozrejme, len žmurknutím očami – dvakrát znamená áno, raz nie. Pozerá rozprávky a už sa aj usmeje!“, teší sa z pokroku J. Horváth, ktorý nechal zamestnanie a stará sa o syna doma. Pomáha mu manželka Monika (47), ktorá však musí chodiť do zamestnania, aby rodina vyžila. Keďže majú aj staršieho syna Erika (18), tých 650 €, ktoré majú mesačne dokopy, je žalostne málo. Ich Endi by pritom veľmi potreboval rehabilitačnú liečbu v Kováčovej. Už ju absolvoval a urobila zázraky. Na ďalší liečebný pobyt však rodine nezostávajú peniaze. Potrebovali by naň 1 743 €. Pomôcť im môžete aj vy prostredníctvom zbierky Srdca pre deti.

Ako môžete pomôcť

Pomôcť Ondrejkovi absolvovať trojtýždňový rehabilitačný pobyt v Kováčovej môžete aj vy, a to zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo . Hodnota SMS 871 je 5 €. Prispievať môžete do pondelka 16. júna (vrátane), alebo navštívte stránku www.srdcepredeti.sk a pomôžte bankovým prevodom na tento účel do 28. júna. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad rámec sumy 1 743 € potrebnej na liečebný pobyt, budú Nadáciou Pontis prerozdelené medzi ďalšie detské príbehy.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.