16. 06. 2014 Nadácia Pontis

Ondrejko (10) sa už usmieva, raz bude chodiť!

Odkaz otca, ktorý má synčeka už tri roky v bdelej kóme

RUDNÁ – Ondrejko bude mať o pár dní 11 rokov, no sviečky sfúknuť nedokáže. Po nehode už tri roky leží doma v Rudnej (okr. Rožňava) v bdelej kóme, kde sa o neho starajú najbližší. Najmä otec Jozef Horváth (41), ktorý nechal zamestnanie kamionistu a stará sa o rehabilitáciu svojho milovaného syna. Verí, že to spolu dokážu, aby jeho Endi normálne vnímal okolie a sa postavil na nohy.

Pomáha im aj Srdce pre deti, charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis. Tento príbeh je krutý aj v tom, že otec pred tromi rokmi ako vodič kamióna chcel zabrániť tragickej nehode s osobným autom. Vyhol sa mu, no na tento manéver doplatil jeho syn, keď vyletel z kabíny a zostal zakliesnený pod vozidlom. Vinníka môže trápiť len svedomie, ak nejaké má… Stalo sa, čo sa stalo, ale možno sa mu to raz vráti! Nám však neostáva nič iné, ako rehabilitácie v Kováčovej, ktoré majú nesmierny význam. Zdravotná poisťovňa však uhradí len jeden pobyt ročne a my si viac dovoliť nemôžeme. Manželka Monika (47) síce pracuje ako predavačka, ale máme aj staršieho syna Erika (18) a dokopy musíme vyžiť zo 650 eur mesačne, hovorí otec Jozef, ktorý vidí síce pomalý, no pritom značný pokrok svojho syna. Práve v liečebni v Kováčovej totiž dosahuje veľký pokrok. Na špeciálnom bicykli už dokáže tlačiť aj sám a jeho reakcie žmurkaním či uchopením predmetu sú povzbudzujúce! Keďže je nepoddajný a osud nás nikdy nezlomí, verím, že syna postavím na nohy, zase bude behať a odvrávať mi. Smiať sa dokáže už teraz, vyhlasuje otec. Na ďalší liečebný pobyt by potrebovali 1 743 eur.

Pomôcť im môžete aj vy prostredníctvom zbierky Srdca pre deti. Ako môžete pomôcť Pomôcť Ondrejkovi absolvovať trojtýždňový rehabilitačný pobyt v Kováčovej môžete aj vy, a to zaslaním prázdnej darcovskej SMS na číslo . Hodnota 871 SMS je 5 €. Posielať SMS môžete ešte dnes 16. júna, alebo navštívte stránku www.srdcepredeti.sk a pomôžte bankovým prevodom na tento účel do 28. júna. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad rámec sumy 1 743 eur potrebnej na liečebný pobyt, budú Nadáciou Pontis prerozdelené medzi ďalšie deti. Foto popis| Ondrejko (10) s mamou Monikou (47) pri koníkoch Foto popis| Láska medzi otcom a synom je obrovská. Ondrejko (10) je už tretí rok v bdelej kóme, ale Jozef Horváth (41) verí, že bude lepšie.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.