23. 04. 2015 Nadácia Pontis

Organizácie si počas Restaurant Day otvoria vlastné reštaurácie a bistrá

Japonská polievka, protikorupčný guláš či arménsky medový koláč budú súčasťou gurmánskeho dňa.

Grilovačka vo fúriku, japonská polievka a vegánske jedlá podávané v jednodňovom bistre na pešej zóne, ale aj antikorupčné dobroty budú súčasťou Restaurant Day, ktorý sa uskutoční už v sobotu 16. mája.

Jednodňovú pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto sa zapojí do celosvetového Restaurant day. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom. Svoje reštaurácie a bistrá si otvorí aj 13 neziskoviek, ktoré hľadajú podporu na svoje projekty na darcovskom portáli www.Dobrakrajina.sk.

V dennom centre Domec, ktoré sa venuje ľuďom bez domova, chystajú špeciality s pravou talianskou kávou, výstavou fotografií a s diskusiami. Pravé rómske placky marikle sa chystajú podávať na dvore Člověka v tísni v Bratislave. V Trnave sa Restaurant Day spojí s blším trhom priamo na pešej zóne. Občianske združenie Bronco plánuje otvoriť bistro, v ktorom bude ponúkať japonskú polievku, domáce koláče či pravý arménsky medový koláč.

Nápad vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa Restaurant Day koná v 30 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií vo Varšave, Kyjeve, Budapešti, Viedni, či v Prahe. Do Restaurant day sa v máji zapojí 13 organizácií z Bratislavy, Trnavy a z Vinodolu (okres Nitra).

Občianske združenie ZOMOS chystá vo Vinodole protikorupčný guláš a špeciality z rôznych kútov Slovenska. Aj takýmto spôsobom chcú poukázať na zneužívanie moci a netransparentné hospodárenie v mestách a obciach.

Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku Zaplať, koľko chceš. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu.

Cieľom Restaurant Day je, aby sa dostal do zaujímavých lokalít a ponúkol netradičné a originálne recepty ľuďom, ktorí sa radi spoznávajú a cítia dobre v komunite. Môžu sa cez neho realizovať vášniví kuchári, pekári i gurmáni. Možností majú veľa – od tradičných lokálnych jedál, na ktoré často zabúdame cez stálice našej kuchyne vybrúsené do dokonalosti až po excentrické ochutnávky netradičných jedál z originálnych prísad.

Kto sa zapojí do Restaurant Day
Táčky Q (Divadlo Stopy snov)
Záhrada OZ Prima, Banšelova 4, Bratislava – Trnávka (konečná trolejbusov 204 a 205)
14.00 – 17.00 h
V divadle Stopy snov hrajú klienti Domova sociálnych služieb Prima. Vďaka ľuďom, ktorí hercov podporujú, je divadlo už 6 rokov súčasťou divadelnej kultúry v Bratislave. „Na javisku môžeme byť úplne sami sebou a ukázať naše tajné sny,“ hovorí Martina Jakubcová z divadla. Reštauráciu otvoria v záhrade OZ Prima.

Menu: grilované chuťovky priamo z fúrika, limitovaná edícia špecialít šéfkuchára Jara Žideka, neodmysliteľné palacinky s kávou a k tomu divadlo a prehliadka divadelných kostýmov

Spoločne Chale/ Jeme spoločne (Člověk v tísni, o.z.)
Svoradova 5 (dvor), Bratislava – Staré mesto 
13.00 – 17.00 h
Organizácia sa snaží o zlepšenie života ľudí, ktorí žijú v chudobných podmienkach na Slovensku. Napriek nepriaznivej situácii, sa vedia baviť, navariť chutné jedlá a zahrať do rytmu. Príďte sa presvedčiť.

Menu: tradičné rómske jedlo marikle (originálne placky) s chutnou omáčkou v sprievode rómskej hudby

KUBIK bistro (Bronco, o.z.)
Hlavná ulica Trnava, pešia zóna pri Radnici
9.00 – 15.00 h
Bronco prináša kultúru a trhy späť do mesta v podobe trnavských rínkov, piknikov a blšákov. V rámci Restaurant day sa jeden uskutoční aj na pešej zóne a jeho súčasťou bude super hyper extra KUBIK bistro.

Menu: japonská polievka, falafel, gazpacho polievka, domáce koláče, pravý arménsky medový koláč

ARTbistro (Mládež ulice, o.z.)
Kníhkupectvo Kolomana Bagalu, Laurinská 19, Bratislava
14.00 – 17.30 h
Občianske združenie Mládež ulice sa venuje terénnej sociálnej práci a deťom, mládeži ako aj rodinám z bežného (sídlisková mládež, mestské komunity) i sociálne znevýhodneného prostredia.

Menu: čakajú vás koláče a pomazánky pomenované podľa umeleckých diel, súčasťou bude aj arteterapia, ktorá sa prejaví v spoločne tvorenom obraze na veľkej stene pred kníhkupectvom, chystá sa aj hudobné prekvapenie a budú sa čítať tie najkrajšie detské rozprávky

HENTO TOTO in da TUTO (Bol raz jeden človek, o.z.)
Kaviareň TUTO, Stará Tržnica, Námestie SNP, Bratislava
12:00 – 20:00 h

OZ Bol raz jeden človek sa v rámci denného centra venuje dospelým kamarátom s mentálnym postihnutím. Spoločne realizujú rôzne veselé pracovno- terapeutické aktivity. Výsledky svojej práce ponúkajú pod kreatívnou značkou Hento Toto. 

Menu: V rámci podujatia Restaurant day vám kamaráti s mentálnym postihnutím ponúknu okrem veselej nálady a dobrej hudby všakovaké vlastné home made a s láskou pripravené slané i sladké koláče a to v priestoroch kaviarne TUTO, do ktorej chodia pravidelne každý týždeň trénovať svoje čašnícke zručnosti. 

Reštaurácia pod platanom (Vagus, o.z.)
Priestory denného centra DOMEC, Mýtna 33, Bratislava
10.00 – 17.00 h
OZ Vagus pracuje v Bratislave s ľuďmi bez domova. Príďte si si pozrieť priestory, v ktorých pracovníci Domca každý deň riešia rôzne ľudské osudy.

Menu: výborné jedlo a k tomu talianska káva spojené s premietaním fotografií a s diskusiami na tému bezdomovectva

Dúhová záhrada (Domov sociálnych služieb Integra)
Tylova 21, Bratislava – Nové Mesto
14.00 – 17.00 h

Domov sociálnych služieb sa venuje klientom s kombinovaným telesným i mentálnym postihnutím. Záhrada domova, ktorá je situovaná v priestoroch Mierovej kolónie (bývalá Dynamitka), sa zmení na reštauráciu, kde si so svojimi rodinami a priateľmi môžete vychutnať dobré jedlo, dezert a osviežiť sa limonádou či relaxovať pri káve.

Restaurant ZOMOS (Združenie miest a obcí Slovenska – Zomos, o.z)
Dvor združenia, obec Vinodol, okres Nitra
14.00 – 20.00 h
Združenie vzniklo na podnet občanov obcí a miest z dôvodu pretrvávajúcich, prehlbujúcich sa a neriešených problémov v samosprávach. Jeho cieľom je prispieť k dodržiavaniu zákonov a princípov právneho štátu v obciach a mestách. V záhrade a na terasách združenia sa budú chystať rôzne špeciality z rôznych kútov Slovenska.

Menu: halászlé slovensko – maďarského priateľstva, starostovská pečienka, antikorupčný guláš, pagáče ala zlatý úplatok a ďalšie regionálne špeciality zo Zemplína, Gemera, Novohradu, Dolnej Nitry, Záhoria, ale aj Podunajska, nebudú chýbať ani diskusie na témy ako konšpirácie či ako kontrolovať moc v mestách a v obciach

Prvá liga, Liga proti rakovine
Centrum pomoci Ligy proti rakovine, Brestová 6, Bratislava (zastávka Bajkalská)
12.00 – 15.00 h
Liga proti rakovine každoročne organizuje pre pacientov bezplatné relaxačné pobyty a podporuje rodiny s onkologickým pacientom v hmotnej núdzi. Koordinuje 21 psychológov a psychoterapeutov po celom Slovensku, ktorých služby sú pre pacientov a ich rodiny bezplatné. Prevádzkuje dve Náhradné domovy pre rodičov detských onkologických pacientov, ktorí sú hospitalizovaní na onkológii v Bratislave a v Košiciach. V troch centrách pomoci na Slovensku v Bratislave, Košiciach a v Martine  denne poskytuje pre onkologických pacientov rôzne pohybové, kreatívne či jazykové kurzy. Liga podporuje aj nemocnice, či zdravotnícke zariadenia.

Menu: banánové placky s medom, tofu guľky, syrovo-šunkové koláče, „ligácky“ guláš a ďalšie špeciality nachystá kuchár Jozef a popri dobrom jedle sa bude veľa tvoriť alebo môžete skúsiť rýchlokurz nordic walkingu (bežkovanie bez lyží)

Centrum Dorka Prešov (Úsmev ako dar)
Lomnická 30, Prešov – sídlisko Šváby
10.00 – 16.00 h
Stáva sa, že sa rodina alebo matka s dieťaťom ocitnú bez strechy nad hlavou. Vtedy hrozí, že dieťa bude umiestnené do detského domova. Tomu chcú v Úsmeve ako dar zabrániť. Dočasný domov nachádzajú rodičia s deťmi v Centre pre obnovu rodiny Dorka Prešov, ktoré je jediné svojho druhu v Prešovskom kraji. Radi vám ukážu, ako žijú a ešte radšej vám predstavia svoje plány s priestormi, ktoré budú zrekonštruované už toto leto.

Menu: domáce „fánky“, možno viac známe ako šišky, plnené rôznymi dobrotami, a k tomu program pre deti aj ich rodičov.  

Klub detskej nádeje
Quo Vadis, Veterná 1629/1, Bratislava
14.00 – 18.00 h
Klub detskej nádeje pomáha deťom, ktoré sú dlhodobo hospitalizované na oddeleniach Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Kramáre v Bratislave. Jeho pomoc spočíva najmä v návštevách oddelení, počas ktorých sa snažia deťom a mladým skrátiť a spríjemniť čas strávený mimo domova. Klub chystá počas Restaurant Day malú kaviareň v priestoroch OZ Quo Vadis.

Hravá kaviareň u divokých bylín (Integrované pohybové divadlo Len Tak Tak)
Divadlo Len Tak Tak, Pisztoryho palác, Štefánikova 25, Bratislava
11.00 – 18.00 h
Len Tak Tak je integrované pohybové divadlo, v ktorom spoločne tancujú a tvoria ľudia s fyzickým postihnutím a bez neho. Jeho cieľom je, aby bolo divadlo prístup pre všetkých bez ohľadu na fyzické či iné limity. Organizuje aj tančiarne pre hanblivých, jam sessions, tanečno – pohybové dielne a workskhopy tanca.

Menu: bylinkové limonády, káva, sladké i slané koláče – pripravte niečo dobré doma a prineste to do divadla – okrem jedenia sa budú hrať aj spoločenské hry

Hody do (ne)pohody (Autistické centrum Andreas n.o.)
Partizánska lúka, Bratislava
14.00 – 18.00 h
Autistické centrum Andreas predstavuje komplexný prístup k riešeniu problematiky porúch autistického spektra s dôrazom na rodinu s autistickým členom. Hlavným poslaním centra je poskytnúť takú mieru podpory a pomoci, ktorá ľuďom s autizmom umožní maximálne možný individuálny rozvoj v kontexte reálnych podmienok života.

Menu: kotlíkový guláš, makovníky a orechovníky Kamily Magálovej, a iné lepkové i bezlepkové dobroty; navyše si budete môcť vyrobiť vlastný odznak

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.